Cappuccino składa się w jednej trzeciej z czarnej kawy (espresso), jedna trzecia z gorącego mleka i jedną trzecią z pianki. Mleczną piankę podjęta posypać cynamonem, tartym czekoladą, cukrem. Napój serwuje w porcelanowej filiżance, zachowując ciepło. Najpierw łyżką jeść pianę, potem piją kawę.
Trzeba
- – ubijacz do piany;
- – ekspres do kawy z dyszy парообразователем do cappuccino;
- – metalowy kubek i miksera lub trzepaczki elektryczne do cappuccino;
- – mleko lub śmietana.
Instrukcja
1
Wlać przyrząd do ubijania piany zimne mleko, zamknij pokrywą, w której zamontowany corolla, włączyć urządzenie. Mleko wewnątrz ogrzewane i jednocześnie bita, za chwilę się piana. Urządzenie jest ustawione tak, aby nie przegrzewać mleko (закипающее mleko nie tworzy piany), i wyłącza się automatycznie przy określonej temperaturze. Dlatego ważne jest, aby wlewać zimne mleko.
2
Użyj specjalnej dyszy do kawy-samochodem do wytworzenia piany. Wlać do szklanki zimnego mleka do połowy, przechyl go pod kątem piętnaście-dwadzieścia pięć stopni i doprowadzić do dyszy, włącz funkcję parowania, odczekać kilka sekund, aby z automatu wyleciały kropelki wody, następnie zanurz ją w mleku.
3
Należy uważać, aby końcówka nie kładła się zbyt głęboko, trzymaj ją bliżej górnej krawędzi cieczy. Po użyciu należy wyczyścić dyszę: włącz i zanurzyć na kilka sekund w wodzie (w ten sposób wypłukuje mleko, попавшее wewnątrz w взбивании).
4
Należy użyć do przygotowania pianki bez specjalnych urządzeń nie mleko i śmietana, ponieważ są one znacznie gęstsze i łatwiej взбиваются.
5
Wlać do metalowego kubka zimne śmietana (do połowy objętości), postawić na kuchence, подогревайте na małym ogniu około dziesięciu-piętnastu sekund, zanurzyć w cieczy koronka do cappuccino lub skorzystaj mikserem z przystawką-trzepaczką. Nie доводите śmietana do zbyt gorącej stanu. Wyczyść kubek z ognia i przełożyć łyżką tworzy pianę w szklance.
6
Przygotuj filiżanki cappuccino z góry: gotować i chochla kubków na jedną trzecią ilości kawy, dodaj jedną trzecią gorącego mleka, przygotuj również mielone cynamon, starta czekolada, cukier waniliowy. Wszystko to powinno być gotowane, kiedy można przystąpić do produkcji pianki.
Kategoria:
Herbata i kawa