Jak ugotować pyszne cappuccino

Cappuccino pochodzi z Włoch, według legendy, jego wymyślili mnisi-kapucyni z Rzymu. Napój jest kawa z mlekiem, ubitym w gęstą pianę, a dziś jego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku.

Jak ugotować pyszne cappuccino

Trzeba

  • Espresso, mleko.

Instrukcja

1
Przygotuj espresso. Ten orzeźwiający kawa jest podstawą większości napojów kawowych, i to właśnie od niego zaczyna się dobre cappuccino. Konieczna ekspres do kawy. Dodaj holder siedem – osiem gramów kawy, ubić go. Dostaniesz спрессованную tabletkę, przez którą trzeba pominąć wodę. Ustawić temperaturę dziewięćdziesiąt stopni, a ciśnienie – dziewięć bar. W rezultacie, można uzyskać około czterdziestu ml espresso, po czym można przystąpić do dalszych działań (w zależności od filiżanki do cappuccino może potrwać kilka porcji espresso).
2
Weź wysokiej szklanki i napełnić go na trzecią zimnym mlekiem. Najlepiej użyć mleka o zwiększonej zawartości tłuszczu (cztery – sześć procent). Włącz dysza do cappuccino i sprawdzić obecność ciśnienia i pary wyjść. Jeśli para nie idzie, być może skończyła się woda w beczce. Przyłóż szklankę do aktywnego капучинатору i zacznij stopniowo zanurzać go w mleku. Pamiętaj, że w żadnym wypadku nie wolno dotykać dna. Mieszaj mleko do stanu pianki (około dziesięć sekund). Jeśli передержите, to piana zacznie bulgotać, i cappuccino będzie nie tak atrakcyjne, jak w kawiarni.
3
Weź niską szeroką filiżankę, napełnić ją espresso na dwie trzecie. Ze szklanki mleka wlać łyżką pianę z wierzchu kawy, nie mieszając. Jeśli twój kubek przezroczysty, to dostaniesz dwa wyraźnie oddzielone warstwy kawy i mleka.
4
Pomyśl napój. Można posypać cappuccino cynamonem, kakao lub goździkami. Przyprawy dodadzą świeży smak i aromat. Oprócz nich można dodawać różne syropy do smaku (wlać je na etapie dodać do filiżanki espresso).
Należy zwrócić uwagę
Jeśli nie masz urządzenia z dyszą do cappuccino, mieszaj mleko za pomocą miksera lub blendera.

Porada
Mleczną piankę można wymieszać z espresso, ale niewielką jej część i tak trzeba zapłacić z góry.

logo
Article Categories:
Herbata i kawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *