Jak pić herbatę pu erh

Herbata Pu erh – rzadki herbata z głębokim, bogatym aromacie i intensywnym smaku. Jak i czarna herbata, on ферментируется, ale, podobnie jak wino i ser, przechodzi przez fermentacji. Pu er zwykle sprzedawane w спрессованном postaci, istnieje kilkanaście dostępnych form od cegły do płyt, od dysków do małych czarek. Kiedyś cenny wciśnięty pu er był jednym z rodzajów chińskiej waluty.

Jak pić herbatę pu erh

Instrukcja

1
Wszystkie naturalne herbaty posiadają żadnych korzystnych właściwości dla zdrowia, ale nawet na ich tle pu erh jest wyjątkowy – tylko on jest w stanie zmniejszyć poziom cholesterolu w krwi, i jest to udowodnione badaniami naukowymi. Pomaga w trawieniu, w szczególności trawienie tłustych, pu erh staje się doskonałym zakończeniem posiłku.
2
Wysokiej jakości pu erh sprzedawane прессованным. Najprostszym może być zapakowany i w заварочные torebki. Jeśli masz elity drogi herbaty, to przed przystąpieniem do jego przygotowania, trzeba będzie oddzielić pewną ilość masy. Do tego celu używa się nóż podobny do устричный – z wąskim długim i cienkim ostrzem. Im oddzielają cienkie poziome warstwy blachy pu era podobnych do płatków.
3
Ale przed rozpoczęciem отслаивать odpowiednią ilość herbaty, „cegła”, należy przepłukać. Niż pu erh starszy, tym драгоценней, ale od czasu do czasu na nim będą nie tylko pyłki, ale i różne bakteryjne i grzybicze kultury. Przyczyniają się one do jego fermentacji i fermentacji, nadają mu szczególny względu na to, że nie jest podobny zapach, ale zupełnie nie potrzebuję cię w swoim napoju. Dlatego wlać płytki pu era ciepłą wodą i trzymać w niej, ale nie więcej niż 5 sekund.
4
Umieść płatki herbaty w umyte glinianym lub herbaty, napełnić go czystą przegotowaną wodą, wniesiona do temperatury 100оС. Wody powinno być tyle, ile porcji herbaty zamierzasz wypić na raz plus jeszcze parę łyżeczek. Domagaj herbata 1-2 minuty. Chochla pu erh kubków. W dzbanku musi pozostać trochę wody, tyle, ile potrzeba, aby чаинки nie leciały. Świeżo parzona pu erh pięknej czerwono-brązowy kolor z явственным zapachu. Pić powoli, jak wino, ciesząc się kolorem, smakiem, zapachem.
5
Ponownie wlać pu erh z wrzącą wodą. Dla drugiej herbaty, tak jak чаинки już w pełni wsiąknęły wodą, wystarczy 5-10 sekund. Ponownie chochla herbata, pozostawiając trochę wody na dnie. Pu erh może gotować jeszcze 2-3 razy, otrzymując za każdym razem, napój z różną intensywnością smaku, koloru i zapachu.
logo
Kategoria:
Herbata i kawa

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.