Jak napar kałmucki herbata

Kałmucki herbata (mongolski zupa lub herbaty tybetańskich mnichów) przyszedł do nas z Chin. Dzięki swojej kalorii, on uderza apetyt i jest wspaniałym pomocnikiem w odchudzaniu. Przepisy przyrządzania tego napoju, jest wiele. Ale najczęściej jego podstawą są herbata, mleko i sól.

Jak napar kałmucki herbata

Trzeba

  • Przepis nr 1:
  • – woda – 700 ml;
  • – mleko – 400 mililitrów;
  • – gałka muszkatołowa – 2 sztuki;
  • – masła – 1,5 łyżki;
  • – sól – 0,5 łyżeczki;
  • – czarny długi herbata – 20 gramów.
  • Przepis nr 2:
  • – woda – 3 litry;
  • – czarny długi herbata – 200-300 gramów;
  • – masło – 50 gramów;
  • – śmietana – 2 litry;
  • – sól 2 łyżeczki.
  • Przepis nr 3:
  • – woda – 1,5 litra;
  • – mleko – 2 litry;
  • – masło – 100 gramów;
  • – mąka pszenna – 3 łyżki;
  • – czarny pieprz – 7-8 groch;
  • – liść laurowy – 2 sztuki;
  • – sól – 2 łyżeczki.
  • Przepis nr 4:
  • – Woda – 1,5 litra;
  • – marmurowa herbaty – 40 g;
  • – mleko – 0,5 litra;
  • – masło – 50 gramów;
  • – sól – do smaku;
  • – gałka muszkatołowa – do smaku.

Instrukcja

1
Postaw wodę na ogniu i podgrzać. Wsypać herbatę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać sól i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i wymieszać. Dodać masło i posiekany gałka muszkatołowa. Wymieszać i przykryć napój, aby настоялся w ciągu 10-15 minut.
2
Zmielony czarny długi herbaty, zalać zimną wodą, postawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia. Następnie odrzucić ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Wlać wstępnie rozgrzane w kąpieli wodnej śmietanę i проварите jeszcze 5-10 minut. Dodać sól i masło. Wszystko wymieszać, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10-15 minut.
3
Zmielony czarny długi herbaty, zalać zimną wodą, postawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia. Następnie odrzucić ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Dodać sól i wstępnie разогретое w kąpieli wodnej mleko i проварите jeszcze 5-10 minut. Następnie mąkę i masło, smażyć na jasno-złoty kolor i dodać do herbaty wraz z przyprawami. Przykryć i odstawić na 10-15 minut.
4
W заварном czajnik zrób mocną i koniecznie gorącej liście herbaty. Do filiżanki wlać najpierw trochę wrzącego mleka, a następnie przez sitko herbata kluseczki z czajnika, a potem dodać zwykłej przegotowanej wody. Na życzenie można umieścić sól i gałka muszkatołowa. Stosunek liści herbaty wrzącej wody i mleka powinna być w przybliżeniu taka sama, ale można je i zmieniać, wtedy herbata za każdym razem będzie mieć inny smak.
Porada
Zanim tankuje kałmucki herbatę do filiżanek, należy nadać im odpowiednią temperaturę. Aby to zrobić, najpierw wlać do nich zwykły wrzątku, a następnie, po 5-7 minut, a następnie odcedzić wrzątku i chochla herbata w ciepłe kubków.

logo
Article Categories:
Herbata i kawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *