Jak parzyć naturalny kawy

„Kawa musi być czarny, słodki, jak miłość, i gorący jak piekło…” – mówią na Wschodzie. Był czas, kiedy ten napój uważali za szkodliwe, ale w XX wieku jego реабилитировали, i stał się bardzo popularny. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego też aromatycznej napoju.

Jak parzyć naturalny kawy

Trzeba

  • Do czarnej kawy:
  • – 3/4 litra wody;
  • – 50 g mielonych kaw naturalnych;
  • – cukier do smaku.
  • Na kawę po arabsku:
  • – 2 szklanki wody;
  • – 4 łyżeczki naturalnego kawy;
  • – 4 łyżeczki cukru;
  • – cynamon.
  • Kawa po turecku:
  • – 4 łyżeczki mielonej kawy;
  • – 2 szklanki wody;
  • – 4 łyżeczki cukru.
  • Na kawę po irlandzku:
  • – whisky lub wódki;
  • – czarna mocna kawa;
  • – cukier;
  • – śmietana.
  • Na kawę „Indie”:
  • – 10 łyżeczek mielonej kawy (bez górnej);
  • – 4 szklanki przegotowanej wody;
  • – 8 łyżeczek cukru;
  • – 4 pukać goździki;
  • – skórka z 1 pomarańczy, starte na drobnej tarce;
  • – kieliszek rumu;
  • – śmietana do smaku.

Instrukcja

1
Czarna kawa. Wsypać herbata w połowie kawy, zalać przegotowaną wodą i umieścić na ogniu. Po wrzenia проварите minuty dwie-trzy i dodaj resztę kawy. Gotować dwie minuty, zdjąć z ognia, szczelnie zamknąć i odstawić na dziesięć minut. Odcedzić kawy przez sito na ogrzane porcelanowy dzbanek do kawy, który <url>, należy złożyć na stole, lub chochla prosto w rozgrzane filiżanki. Podawać gorący napój.
2
Kawa po arabsku. Wsypać na dno dzbanka (nie rygle) trochę cukru i umieścić na ogniu. Gdy cukier piasek zdobywa brązowy odcień, napełnić go wodą. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć herbata z ognia. Wsypać do niego drobno смолотый kawę, ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. W kawę po arabsku można dodać trochę cynamonu.
3
Kawa po turecku można przyrządzać na dwa sposoby. Zagotuj w turka wodę, wsypać kawę i cukier i postawić na ogień. Doprowadzić do kawy do wrzenia, zdjąć z ognia i ponownie postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia ponownie. Powtórz tę czynność 3 razy.
4
Kawa po turecku (drugi wariant). Umieść w turku kawę i cukier, wymieszać i zalać zimną wodą. Moczyć kilka minut i umieścić w turku na powolny ogień. Jak tylko kawę się zagotuje, zdjąć z ognia i natychmiast umieścić na ogniu jeszcze raz i ponownie zagotuj. Zaparzyć kawę po turecku w turka, oddzielnie ustawić na stole filiżankę kawy z lewostronny i szklankę z zimną przegotowaną wodą.
5
Kawa po irlandzku. Wypełnij grubościennymi kieliszek na nóżce na 1/3 objętości whisky lub wódki, wlać gorącej mocnej czarnej kawy, nie dolewając do krawędzi 2 cm. Dodaj do smaku cukier, delikatnie wymieszać i wlać lekko bita świeżej śmietany, nie mieszając ich z kawy. Umieść krem łyżeczką tak, aby pływały na powierzchni. Pij kawę po irlandzku przez kremowe warstwy.
6
Kawa „Indie”. Zagotować wodę i wlać do niej mielonej kawy. Odstawić na pięć minut i chochla do filiżanek. Dodać do każdej po dwie łyżeczki cukru, po jednej гвоздичке, cytryny i trochę rumu. Śmietanę złożyć oddzielnie.
Należy zwrócić uwagę
Herbata lub turka do przygotowywania kawy powinny być dokładnie umyte i dobrze czyszczone. Powinny one być stosowane tylko do gotowania z kawą.

Porada
Ziarna kawy zaleca się обжаривать i zmielić bezpośrednio przed przygotowaniem napoju.

Dla poprawy smaku kawy można dodać do niego szczyptę soli i trochę kakao w proszku.

logo
Kategoria:
Herbata i kawa

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.