Pasztet – początkowo danie kuchni francuskiej. Najbardziej znany w Rosji pasztet – wątroby, na całym świecie – z gęsi wątroby lub foie gras. Ale przepisy pasztetów wiele. Można je gotować i z grzybów, jaj, warzyw, ryb lub drobiu, i, oczywiście, z mięsa.
Trzeba
-
- Mięsny pasztet rustykalnie od Gordona Ramsay ’ a
- 200 g kaczym mięsa ( pierś z kurczaka);
- 200 g piersi z kurczaka ( pierś z kurczaka);
- 150 g wieprzowiny ( polędwica);;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 gałązki świeżego tymianku;
- 3 łyżki koniaku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki сливчоного oleju;
- 250 g boczku;
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- tłuszczu nie więcej niż 15%;
- 150 ml kwasów śmietany;
- 4 łyżki pietruszki;
- 2 łyżki estragon;
- 1 łyżka rozmarynu.
Instrukcja
1
Odetnij z kaczym, kurczaka i mięsa wieprzowego ścięgna i tłuszcz. Pokroić na kawałki. Przygotować marynatę z czosnku, oliwy z oliwek, tymianku, koniaku i pieprzu. Czosnek dla ogórka obrać i zmiażdżyć szerokim nożem, mocno, ale delikatnie naciskając na niego podstawą dłoni. Mięso włóż do marynaty i dobrze wymieszać. Przykryć i marynować od 1 godziny do kilku dni. Wyjąć mięso z marynaty i posiekać go na kawałki nie więcej niż 1,5 – 2 cm na długości i szerokości.
2
Rozgrzej masło w dużej szerokiej patelni z ciężkim dnem. Podsmażyć kawałki mięsa do złoto-brązowego koloru.
3
Weź formularz терринов, tak samo nadaje się prostokątna forma do babeczek. Posmarować ją masłem. Ułożyć paski boczku tak, aby pokryć dno formy i zwisały z jej krawędzi. Taki wynik można osiągnąć, jeśli umieścić je na dwa kawałki naprzeciw siebie, docierane na dnie.
4
Połóż farsz do dużej miski i rozgnieść widelcem. Dodać do niego sól, pieprz, śmietanę i zioła. Weź mały kawałek mięsa i smażyć chcesz pulpeta na patelni. Spróbuj na sól, pieprz, przyprawy. Dodaj je, jeśli smak wydaje się za mało pikantne lub, jeśli nie ma wystarczającej ilości soli.
5
Weź wytworzonym smażone mięso i вмешайте w pikantne mięso mielone. Odzyskaj mielone, podnosząc i „rzucając” w misce dla lekkości. Umieścić mięso mieszankę do formy i przykryć paskami boczku. Owinąć formę w folię.
6
Rozgrzej piekarnik do 180oc. Zaznacz kształt z паштетом w wysoką żaroodpornego naczynia z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy formy z mielonym mięsem. Piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Aby nadać pasztetu piękny kształt, naciskać go czymś ciężkim.
7
Przed podaniem umieścić formularz z паштетом w garnku z wrzącą wodą, aby boczek się trochę rozgrzać i danie „wyślizgnął” z formy. Pasztet podawać ze świeżym chlebem, sałatą i plastrami gruszek.
Kategoria:
Przepisy kulinarne