Jak odróżnić prawdziwy ormiański koniak

Zgodnie z obowiązującym od 1909 r. francuskim prawem „brandy” nazywane są napoje alkoholowe, otrzymane destylacji win i, co najważniejsze, wykonane w regionie Cognac we Francji. Inne mocne trunki – to brandy, арманьяк itp. Dram brandy na terenie byłego ZSRR przyjęto nazywać koniakiem. On, jak i inne elitarne picie, wykonane w коньячной technologii, posiada charakterystyczne cechy.

Jak odróżnić prawdziwy ormiański koniak

Trzeba

  • – butelka koniaku;
  • – kieliszek.

Instrukcja

1
Najbardziej popularne marki ormiańskiego koniaku: „Nairi” (fragment 20 lat), „Ararat”, „Wybierać” (to pierworodny ormiańskiej brandy), „Ахтамар”, „Noe Władca”, „Ike””, „Jubileuszowy” i „Świąteczny”. Wśród producentów ormiańskiej brandy wyróżnić można fabryka produkująca koniak w erywaniu, firmę Great Valley i Ереванский коньячно-виноводочный kombinat.
2
Wszystkie armeńskie koniaki są klasyfikowane jako znakomite i zwyczajne. Do zwykły obejmują następujące trunki: „trzy gwiazdki” (przygotowany z wykorzystaniem alkoholi trzyletniej czasu otwarcia migawki), „cztery gwiazdki” (fragment alkoholu nie mniej niż czterech lat) i „pięć gwiazdek” (alkohol pięcioletnią migawki). Znakomite ormiański koniak: koniak wysezonowane (KV) z alkoholi, w wieku 6-7 lat, koniak wspanialomyslny wysokiej jakości (КВВК) z alkoholu z 8-10 lat ujawnieniem, koniak stary (COP) przy użyciu dziesięcioletniego alkoholu, bardzo stary koniak (OS) i kolekcjonerów ormiański koniak.
3
Upewnić się, że przed tobą naprawdę ormiański koniak, można jeszcze w sklepie. Prawdziwy ormiański koniak, wykonany na Ереванском коньячном fabryce, rozlewamy do oryginalnych butelek ciemno-zielonego koloru. Szkło powinno być bez defektów i wtrąceń.
4
Należy zwrócić uwagę na korek: kapsel butelki musi być złocistym. Na nim musi być nałożona na logo producenta, a na nim – jeszcze jeden transparent z logo ochronnej hologramem. Odwróć butelkę: na jej dnie powinna być выдавлена napis „ArArAt”.
5
Spójrz na górną etykietę: na niej powinny być wskazane nazwa koniaku i jego czas otwarcia migawki, a nad nią wykonanym farba stosowana komputerowa надбивка, w którym jest podana data rozlewu napojów i pierwsze trzy litery jego nazwy.
6
Przenieś wzrok na dolną etykietę. Na niej powinna zawierać następujące informacje: napis „Armeński koniak”, logo firmy, a także nazwa trunku w języku rosyjskim i polskim językach. Pod nazwą obowiązkowo podaje producent – fabryka produkująca koniak w erywaniu.
7
Ale to jeszcze nie wszystko: zajrzyj na tylną etykietę. Na nim musi znajdować się następujące informacje: legenda, która jest związana bezpośrednio z tą marką ormiańskiego koniaku, jego nazwę, adres producenta i informacje o nim, a także kod kreskowy.
8
Wszystkie zwyczajne armeńskie koniaki, wydane przez firmę Great Valley, wlewa się w matowe butelki. Spójrz na etykietę: na niej dużymi literami powinny być wykonane napis „Armeński koniak”, obok której nanosi się logo firmy – lwica. Należy zwrócić uwagę na контрэтикетку: musi być podany producent (Great Valley), a także wyłączny dostawca ormiańskich elitarnych napojów w Rosji – TD „Русьимпорт”.
9
Sprawdzić autentyczność oferowanego ci ormiańskiego koniaku można i podczas degustacji. Wlać kieliszek brandy i lekko przechylając ten fougères, obracając go wokół osi. Uważnie obserwuj ślady, które pozostawia na ściankach kieliszka ten alkoholicznego napój.
10
Jeśli napój powoli spływa po ściance szklanki, pozostawiając za sobą równe ślady, to znaczy, że przed tobą wysokiej jakości ormiański koniak. Ślady, które pozostały na lampce w ciągu pięciu sekund, mówią o tym, że koniak 5-8 lat. Jeśli ślady są widoczne do 15 sekund – zakupionego koniaku około 20 lat.
11
Aromat tej ormiańskiego koniaku – to wyrafinowana gama, która łączy w sobie zapach wanilii, migdałów i soczyste winogrona. Smak tego elitarnego napoju lekko kwaśny, ale jest bardzo miękki.
Należy zwrócić uwagę
Pamiętaj: prawdziwy ormiański koniak nie może być tani!

Porada
Do армянскому koniaku oferują czekolada, kawa, plasterki sera i soczyste duże winogrona.

logo
Article Categories:
Mocne trunki

Comments are closed.