Kapusta, замаринованная z buraczkami, wygląda bardzo atrakcyjnie. Ona ma jasny kolor różowy. Do tego okazuje się, chrupiące i pyszne. Buraki nadaje kapuście nie tylko rodzaj kolor, ale i smak. Przygotować taką przekąskę problemu.
Trzeba
-
- kapusta – 2 kg;
- buraki – 2 szt.;
- marchew – 2 – 3 szt.;
- papryka – 2 szt.;
- 1 strąk papryki chili;
- czosnek – 2 szt..
- Do marynaty:
- woda – 2 litry;
- 9% octu – 2/3 łyżki;
- 1 łyżka oleju słonecznikowego;
- cukier – 1 łyżka;
- liść laurowy;
- sól – 4 łyżki. l.;
- 10 pieprzu.
Instrukcja
1
Dokładnie oczyścić kapustę. Usuń wszystkie brudne i pogniecione liście. Dobrze udać się umyć pod bieżącą wodą. Spuścić wodę. Pokroić kapustę małe kwadraty, około 3х3см.
2
Oczyścić czosnek od górnej obrać i umyć. Pokroić w cienkie plasterki. Surowe buraki i marchew oczyścić i zetrzeć na tarce (duże), można użyć i tarka do koreańskiej marchwi. Wyjąć nasiona z bułgarskiego i gorzki papryki. Pokrój je w paski. Chili posiekaj mniejsze.
3
Ułożyć w głębokiej miski warstwę kapusty, na wierzchu ułożyć małe warstwę posiekanej marchwi, buraków i papryki bułgarskiej. Plastry czosnku rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Ostrość przekąski jest regulowana ilością gorzkiego pieprzu, jeśli lubisz dość ostre jedzenie, to ułożyć cały posiekane chili. Powtarzaj wszystkie warstwy w tej samej kolejności, aż do krawędzi naczyń.
4
Przygotować marynatę, łącząc wszystkie składniki. W przygotowaną wodę wlać ocet i olej słonecznikowy. Umieść tam cukier, sól, liść laurowy i ziarna grochu czarnego pieprzu. Gotować przez 5 minut. Zalać gorącą marynatą kapustę.
5
Zostaw kapustę w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Czasami mieszać. Gotową przekąskę umieścić w lodówce. Przechowywana jest ona wystarczająco długo.
Należy zwrócić uwagę
Zachowaj ostrożność przy przygotowaniu marynaty, nie dodawaj dużo octu, to może zepsuć smak przekąski i wpłynąć na żołądku.
Porada
Wybierz dla marynowania młodzi, gęste sałaty z jasnymi liśćmi, od tego jakość przekąski będzie o wiele lepiej.
Kategoria:
Przepisy kulinarne