Jak marynować kapusty z buraczkami

Kapusta, замаринованная z buraczkami, wygląda bardzo atrakcyjnie. Ona ma jasny kolor różowy. Do tego okazuje się, chrupiące i pyszne. Buraki nadaje kapuście nie tylko rodzaj kolor, ale i smak. Przygotować taką przekąskę problemu.

Jak marynować kapusty z buraczkami

Trzeba

    • kapusta – 2 kg;
    • buraki – 2 szt.;
    • marchew – 2 – 3 szt.;
    • papryka – 2 szt.;
    • 1 strąk papryki chili;
    • czosnek – 2 szt..
    • Do marynaty:
    • woda – 2 litry;
    • 9% octu – 2/3 łyżki;
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego;
    • cukier – 1 łyżka;
    • liść laurowy;
    • sól – 4 łyżki. l.;
    • 10 pieprzu.

Instrukcja

1
Dokładnie oczyścić kapustę. Usuń wszystkie brudne i pogniecione liście. Dobrze udać się umyć pod bieżącą wodą. Spuścić wodę. Pokroić kapustę małe kwadraty, około 3х3см.
2
Oczyścić czosnek od górnej obrać i umyć. Pokroić w cienkie plasterki. Surowe buraki i marchew oczyścić i zetrzeć na tarce (duże), można użyć i tarka do koreańskiej marchwi. Wyjąć nasiona z bułgarskiego i gorzki papryki. Pokrój je w paski. Chili posiekaj mniejsze.
3
Ułożyć w głębokiej miski warstwę kapusty, na wierzchu ułożyć małe warstwę posiekanej marchwi, buraków i papryki bułgarskiej. Plastry czosnku rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Ostrość przekąski jest regulowana ilością gorzkiego pieprzu, jeśli lubisz dość ostre jedzenie, to ułożyć cały posiekane chili. Powtarzaj wszystkie warstwy w tej samej kolejności, aż do krawędzi naczyń.
4
Przygotować marynatę, łącząc wszystkie składniki. W przygotowaną wodę wlać ocet i olej słonecznikowy. Umieść tam cukier, sól, liść laurowy i ziarna grochu czarnego pieprzu. Gotować przez 5 minut. Zalać gorącą marynatą kapustę.
5
Zostaw kapustę w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Czasami mieszać. Gotową przekąskę umieścić w lodówce. Przechowywana jest ona wystarczająco długo.
Należy zwrócić uwagę
Zachowaj ostrożność przy przygotowaniu marynaty, nie dodawaj dużo octu, to może zepsuć smak przekąski i wpłynąć na żołądku.

Porada
Wybierz dla marynowania młodzi, gęste sałaty z jasnymi liśćmi, od tego jakość przekąski będzie o wiele lepiej.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.