Przepis na zupa w każdej rodzinie swój. Ta gęsta zupa nadaje się nie tylko do prostego obiadu, ale i w pełni zasługuje na swoje miejsce przy świątecznym stole. Galimatias można przygotować zarówno w doniczkach, jak i na patelni, podawać na stół w супнице lub kilkakrotnie, w talerzach.
Trzeba
-
- 500 g wołowiny z kością
- 200 g gotowanych nerek
- 200 g wędlin
- 3 pikle
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebula
- oliwki
- cytryna
- śmietana
- zieleń.
Instrukcja
1
Pokroić nerki na pół, usuń naczynia krwionośne, tłuszcz i folii. Namoczyć w zimnej wodzie na 15 minut. Umieścić w garnku, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda 5 minut покипит, odcedzić ją i przepłukać nerki. Ponownie umieścić nerki do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować godzinę. Gotowe nerki i pokroić w cienkie plasterki.
2
Umyć kawałek wołowiny pod bieżącą wodą i umieścić w zimnej wodzie. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Ogień odrzucić. Śledź bulionem, nie dopuszczać do silnego bulgotanie, zdejmij szumowiny łyżką cedzakową. Za 15 minut do miękkości sól bulion. Z gotowego wywaru wyjąć wołowinę, usunąć kości, a mięso pokroić w kostkę. Bulion przecedzić.
3
Posiekaj dwie cebule. Lekko podsmażyć na gorącej patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy, szklankę bulionu i kilka minut podsmażyć.Zdejmij skórę z kiszonych ogórków, usunąć z nich nasiona. Pokroić ogórki w cienkie plasterki.Gotowe produkty mięsne do solanki różnorodne: parówki, serdelki, kiełbasy, szynki. Należy je pokroić w cienkie kostkę.
4
Wchodzisz do garnka z przygotowanym bulionem pokrojone wędliny, mięso, nerki. Dodaj smażony łuk z koncentratu pomidorowego, plasterki ogórków, sól, liść laurowy.Gotować 15 min.
5
Kiedy podaniem udekoruj galimatias w naczyniu cienkim plasterkiem cytryny, oliwkami bez kości, ziołami i śmietaną.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli nie lubisz podroby, to należy użyć większą ilość wędlin i mięsa.
Porada
Reprezentacja solanka może być rybnych.
Z głów i grzbiety świeże ryby ugotować bulion, cebulę podsmażyć z koncentratu pomidorowego. Filet z różnej ryby pokroić w plasterki, ogórki pokroić w plasterki, dodać wszystko do garnka z bulionem, dodać liść laurowy, pomidory i gotować 15 min..
Z głów i grzbiety świeże ryby ugotować bulion, cebulę podsmażyć z koncentratu pomidorowego. Filet z różnej ryby pokroić w plasterki, ogórki pokroić w plasterki, dodać wszystko do garnka z bulionem, dodać liść laurowy, pomidory i gotować 15 min..
Kategoria:
Popularne