Jak gotować kapustę pekińską

Chińska, a dokładniej pekińska, kapusta w ostatnim czasie stał się bardzo popularny w Rosji. I nic dziwnego, bo oprócz wyjątkowych walorów smakowych ona przewyższa tradycyjne odmiany kapusty zawartości witamin (ich w jej składzie więcej dziesięciu!), soli mineralnych, aminokwasów, białek. Kolejną zaletą zagranicy warzywo – zdolność w ciągu całej zimy zachować witaminy. Z tej kapusty można przygotować wiele różnych potraw.

Jak gotować kapustę pekińską

Trzeba

  • – marchew;
  • – ogórki;
  • – pomidory;
  • – zieleń;
  • – olej roślinny;
  • – seler;
  • – jabłka;
  • – kurze jaja;
  • – czosnek;
  • – bryndza;
  • – masło;
  • – czerwony, zielony, żółty, pieprz;
  • – szczypiorek;
  • – imbir;
  • – ziemniaki;
  • – przyprawy.

Instrukcja

1
Jeśli chcesz zapisać się w kapuście pekińskiej jak najwięcej witamin, najlepiej dodawać ją w świeżej postaci w każdej sałatka jarzynowa, chowając go oliwą, śmietaną lub majonezem. Dobrze komponuje się z wieloma z popularnych u nas warzyw, w tym pomidory, ogórki, słodka papryka, cebula, marchew, rzodkiewka, a także jabłkami.
2
Na przykład, można przygotować sałatkę z marchwi: zetrzeć na tarce marchew, pokroić w paski świeże ogórki i chińską kapustę, pomidory – plastry; wszystko to wymieszać w салатнике i dodać sól, pieprz, olej do tankowania (może być oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy), posypać ziołami.
3
Jeśli lubisz seler, spróbuj gotować jeszcze taka ciekawa sałatka: oczyścić i pokroić w plasterki małe jabłko, seler (dwie łodygi) i połowę nieostrych białej cebuli paskami, podrzyj rękami liście kapusty pekińskiej i posypać wszystko sokiem z cytryny. Następnie wymieszać z dwoma krojonymi pomidorami, należy uzupełnić sosem do sałatek i umieścić w misce. Udekoruj sałatkę połówki dwóch gotowanych jaj.
4
Kapustę pekińską można фаршировать lub zrobić z niej gołąbki. Na przykład, weź i posiekać ząbek czosnku, rozgnieść 200 g sera feta z taką samą ilością masła, sera, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Umyć i pokroić w małe kostki połówki słodkiej czerwonej, zielonej i żółtej papryki. Dodaj to i 100 g oliwek do serową masy i dokładnie wymieszać. Kapustę pokroić na pół, umieścić każdą połowę cięcia w dół i delikatnie отгибая liście, nałożyć farsz cienką warstwą. Po to złożyć razem obie połowy i mocno je owinąć folią spożywczą. Umieścić w lodówce. Przez dwie godziny twoje danie będzie gotowe.
5
Jak: kapusta biała, pekińska jest bardzo dobra w postaci kiszonej kapusty. Jeśli lubisz ostre potrawy, spróbuj zrobić koreańskie kimchi. Wiadomo ponad sto różnych receptur. Oto jeden z najbardziej popularnych z nich. Weź pół kilo kapusty pekińskiej, podzielić na liście i posypać je solą. Następnie wlać je litr zimnej przegotowanej wody i pozostawić na 8 godzin w chłodnym miejscu. Po tym liście opłukać i wyciśnij. Teraz należy przygotować przyprawy z takich składników: jedną łyżkę drobno posiekanego czosnku, imbiru, cebuli i soli, dwie łyżeczki drobno pokrojonej czerwonej papryki (suchego) i cukru. Przyprawy umieść w dużej misce i wlać pół litra wrzącej wody. Dodać do niej kapustę, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu. Przez dwa dni spuścić płyn i można próbować.
6
Bardzo smaczne kapusta pekińska także w zupach. Do gotowania dodać bulion drobiowy. Pokroić w kostkę marchew i wrzuć do bulionu, a następnie dodać do niej ziemniaki, posiekane kapustę i na koniec gotowania koperek, szczypiorek, przyprawy.
logo
Kategoria:
Więcej

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.