Jak zrobić wędzarni na działce

Jak miło jest odpocząć na własnej działce w dobrym towarzystwie! Rzeczka, костерок, zimne piwko w cieniu drzew… A jeśli dodać do tego radości życia wędzoną rybkę własnej produkcji – zabawy będzie kompletny. Tak, że bez wędzarni nie obejdzie się, rzecz, aby można ją własnymi rękami i bez żadnych kosztów.

Jak zrobić wędzarni na działce

Trzeba

  • – cegły;
  • – żelazna beczka lub pocztową;
  • – kratka;
  • – blachy nierdzewnej.

Instrukcja

1
Na początek zdecyduj, gdzie będzie stać wędzarnia. Z jednej strony, powinna ona znajdować się w dogodnym miejscu, żeby było gdzie włożyć rybę i gdzie usiąść, czekając na zakończenie procesu, drinka-inne piwo. Z drugiej – nie warto instalować ten produkt łatwopalny przedmiot w pobliżu drewnianych budynków, aby uniknąć kłopotów od szaleje za zaniedbania ognia. Nie zapomnij również zapewnić wystarczająco dużo miejsca do komina. Zrób go podziemnych, długość do 3 m, szerokości około 35-50, wysokość – około 25-27 cm.
2
Teraz musimy przygotować wszystkie materiały, aby wszystko było pod ręką. Lepiej zrobić wędzarni z naturalnych materiałów, tak jak syntetyczne będą po podgrzaniu wydzielać szkodliwe substancje. Czyli jeśli już zdecydowaliśmy się budować коптильную aparat z cegły, to niech to będzie zwykły stek bzdur itp. przy Okazji, pod kamerę można wykorzystać zwykłą żelaznej beczki lub metalowe pudełko. Najważniejsze – aby powierzchnia była nie więcej niż 1 tys. m, a wysokość – nie więcej niż pół metrów.
3
Teraz można przystąpić do pracy. Pierwszą rzeczą, którą wykopać komin. Jego kanał musi znajdować się wyżej, niż sama wędzarnia. Ułożyć ścianki komina cegłą, spaja go glinianą zaprawą i układając na żebro. Z góry przykryć metalową blachą. Należy pamiętać, że komin będzie wchodzić w коптильную kamerę o około 20 cm, aby dym mógł na czas wychodzić na zewnątrz.
4
Następny etap – tworzenie коптильной kamery. Jak już zostało powiedziane, można wyłożyć ją z cegły lub dostosować pod nią metalową beczkę, żelazną skrzynkę. Tylko w takim przypadku należy usunąć dno. Rozpalać ogień będzie bezpośrednio na ziemi, pod wędzarnią. Z góry utwórz komora do wędzenia, kładąc na zderzaki, kraty lub zwykłe żelazne pręty, gdzie będą znajdować się produkty. Nie zapomnij umieścić do komina przepustnicę ze stali, aby zablokować wyjście ciepła i dymu. Dla niej odpowiedni arkusz o grubości około 4 mm.
Porada
Najlepiej używać do wędzenia owocowe wroga – яблоневую, грушевую, jest kwaśna. Ona będzie nadawać potrawom specyficzny smak. A oto na trociny drzew iglastych nadymać nie dają gorzki smak.

logo
Kategoria:
Popularne

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.