Jak zrobić różę z słonego ciasta

Róże wykonane ze słonego ciasta, można użyć w tworzeniu paneli, instalacji lub w projektowaniu różnych elementów wnętrza. Aby uczynić je własnymi rękami, wystarczy wyobrazić sobie, jak się rozpuszcza ten piękny kwiat.

Jak zrobić różę z słonego ciasta

Trzeba

  • – mąka pszenna, pół szklanki;
  • – sól drobnego mielenia, pół szklanki;
  • – woda lub klej PVA, parę łyżeczek;
  • – nóż do cięcia gliny lub zwykły nóż;
  • – spożywcza folia.

Instrukcja

1
Wyrobić ciasto do tworzenia róż. Aby to zrobić, wymieszać pół szklanki drobnej soli z taką samą ilością mąki. Wybierz zwykły, nie sól jodowana i mąki, bez dodatków, inaczej ciasto może „wejść”, a gotowy kwiatek pokryte pęknięciami. Dodaj do mieszanki jedną-dwie łyżeczki wody, dokładnie wymieszać. Należy pamiętać, że ciasto powinno być bardzo cool. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody. Zamiast niej można użyć kleju PVA. Ciasto, замешанное na jego podstawie, ma większą plastyczność i mniej podatne na pękanie w czasie suszenia.
2
Rozwałkować ciasto na stole, застеленном folią spożywczą lub plastikowej torbie, to powłoka pozwoli łatwo „wyciągnąć” przyszłe części kwiatu. Grubość ciasta powinna wynosić nie więcej niż trzy mm, w przeciwnym razie płatki kwiatów będzie wyglądać nieporęczne.
3
Wytnij końcówką noża płatki przyszłego róże, na formularzu muszą przypominać prawdziwe części kwiatu. Optymalna ilość płatków 10-12, ale jeśli ciasto jest grube, to można zrobić mniejszą ilość. Dla krawędzi zrób większe przedmiotu, do centrum – mniej.
4
Weź płatek w ręce i lekko dociśnij palcami na jego krawędzi, aby stały się one cieńsze i jak by „iść na nie”. Można również nadać każdemu lobe indywidualnego kształtu i nierówności, aby pączek wyglądał bardziej naturalnie.
5
Rozpocznij tworzenie róży z jej centrum. Skręć płatek słomką, lekko uchylić jeden jej brzeg. Następny płatek обвейте wokół pierwszego, lekko odchylić na zewnątrz. Tak, powtórz kilka razy, gdy środek pączka będzie tyle duże, dodaj płatki w taki sposób, aby coraz bardziej otwierały.
6
Suszenie rozety w temperaturze pokojowej, okresowo zamieniając ją na jeden, to na drugi bok. Następnie włóż do piekarnika i обжигайте w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni z szczelnie zamkniętym drzwiami.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli jeden lub kilka płatków róży wciągnęli, można je przykleić za pomocą kleju PVA. Przed malowaniem dziewczyna zagruntować całą powierzchnię tym klejem, co pozwoli farbie położyć się bardziej równomiernie.

Porada
Słone ciasto można przechowywać w lodówce do kilku miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w przemyśle spożywczym filmie.

logo
Kategoria:
Hand-made

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.