Jak zrobić bułat

Bułat— jest to stal, która dzięki unikalnej technice jego wykonania zyskuje specjalną strukturę powierzchni, która zapewnia większą elastyczność i twardość. Od czasów starożytnych, materiał ten jest stosowany do produkcji noży wysokiej jakości, tak jak ich kombinacji twardości, elastyczności, zdolności do utrzymania заточенное stan, ковкости nie ma i nowoczesnych materiałów.

Jak zrobić bułat

Instrukcja

1
Pod względem składu chemicznego bułat różni się od zwykłej stali wysokiej zawartości węgla w swoim składzie, jednak dla osób fizycznych na swoje właściwości bułat zapisuje wyniki ковкости, charakterystyczne dla niskoemisyjnej nierdzewnej, a po hartowania metalu staje się jeszcze twardszy, niż низкоуглеродный metal, co wiąże się z wewnętrzną strukturą bułata. W wyglądzie bułat zawsze można odróżnić dzięki obecności na powierzchni ulicznym, deseń, który powstaje podczas krystalizacji.
2
Istnieje wiele sposobów tworzenia bułata, zarówno współczesnych, jak i tradycyjnych. Dziś bułat, topi się. Pobierz w сталеплавильную mikrofalowa składniki bułata: stal o niskiej zawartości węgla czy żelaza, które topi się w temperaturze około 1650 stopni. Po tym, jak w stopionego metalu dokonaj krzem i aluminium, a dopiero potem – grafit. W ten sposób w piecu powstaje syntetyczny żeliwo, gdzie zawartość węgla będzie wynosić około 3 proc..
3
Dalej w roztopione żeliwo wprowadzić małe chipy miękkiego żelaza lub stali z niską zawartością węgla. Ta wióry lub małe kawałki metali powinny być suche i czyste, bez oznak utleniania na powierzchni. Dodaj wióry trzeba stopniowo, całkowita jej waga powinna wynosić od 50 do 70 procent masy żeliwa, znajdującego się w piecu.
4
Po stopieniu wiórów metalu staje się podobny do papki, dlatego przy każdym nowym wprowadzeniu kawałków metalu piekarnik trzeba rozgrzać. Po wprowadzeniu całej objętości wiórów metalu podgrzewa ponownie, ale tylko do stanu, w którym zachowuje fakturę strukturę.
5
Po tym, wynikający булатную stal wlać do formy z grafitu lub pozostaw w piekarniku do zastygnięcia. W pierwszym przypadku powstaje bułat z ферритными warstwami krowa gnój i mniejszej zawartości węgla ( do 0,05%), a w drugim – bułat z углеродистыми warstwami krowa gnój i dużej zawartości węgla (do 1%).
logo
Kategoria:
Popularne

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.