Jak wyjąć ciasto z formy

Domowe ciasta są w stanie zrobić z gospodyni prawdziwego kucharza w oczach jej bliskich. Ale zdarza się, że ciasto jest rozpaczliwie nie chce wychodzić z formy. Aby wyciągnąć go bez strat dla wyglądu, można użyć kilku sztuczek.

Jak wyjąć ciasto z formy

Instrukcja

1
Zostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. Po pierwsze, nie spiesz się, aby wyjąć formę z piekarnika od razu po jej wyłączeniu. Zawsze staraj się ją wewnątrz na piętnaście – dwadzieścia minut. Tak uratujecie ciasto przed osiadaniem. Po drugie, wystawiać ciasto na stół i zapomnij o nim na minimum pół godziny. Подостывший, a najlepiej całkowicie wystudzoną ciasto dobrze odchodzi od formy, nie pozostawiając w niej kawałków ze swoich boków.
2
Przykryć ciasto suchym ręcznikiem, stawiając na mokre. Wyjmując ciasto z ich piekarnik, wysyłaj go na stole lub deski do krojenia, a na z góry смоченное zimną wodą ręcznik. Najlepiej w ogóle go nie naciskać. Owinąć mokrym ręcznikiem dno lub boki formy, od góry do samego przykryć suchym. Przez piętnaście minut można łatwo wyciągnąć ciasto z formy.
3
Przesuń palcem po krawędzi drewnianej szpatułki, robiąc przerwę między formą i ciasta. Ten sposób jest dobry w tych przypadkach, gdy utknie boki tortu. Nie używaj noża – tak można uszkodzić formularz.
4
Odwróć formę z ciastem ziemniaczanym i uderz w nią. Ustawić do góry dnem na talerz i delikatne na górze drewnianą szpatułką. Ciasto znajdzie się na talerzu już przez trzy minuty.
5
Umieścić formę w zimnej wodzie. Wpisz w miednicę wody i zanurzyć w niej formę po krótkim ochłodzeniu. Uważaj – wilgoć nie powinna dostać się na wypieki, inaczej się zmarnuje.
6
Użyj silikonowe lub dzielone formy, pozwalają one zredukować przywieraniu ciasta do minimum. Pierwsze w ogóle nie trzeba smarować masłem lub posypać mąką.
Należy zwrócić uwagę
Przyklejone ciasto może świadczyć o nieprawidłowym zakresie temperatur podczas gotowania. Uważnie skonsultuj się z receptą przed tym, jak wysyłać ciasto do piekarnika.

Porada
Zawsze nakładać na formę przed tym, jak wlać do niej ciasto. To może być olej roślinny, mąka lub oba na raz. Cukiernia papier także pomaga uniknąć przylegania.

logo
Article Categories:
Naczynia i akcesoria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *