Jak włączyć piekarnik

Piekarnik — niezbędny sprzęt urządzenie w każdej kuchni, w nim piec domowy chleb i inne wyroby cukiernicze, pieczone mięso, smażone ryby, drób. Ale piekarnik jest nie tylko integralną częścią życia, ale może stać się przyczyną wypadku. Przed rozpoczęciem jej użyć, należy zapoznać się z instrukcją obsługi i bezpieczeństwa i dowiedzieć się, jak ją włączyć.

Piekarnik — niezbędny sprzęt urządzenie w każdej kuchni

Instrukcja

1
Przed pierwszym użyciem piekarnika należy wyjąć wszystkie wewnętrzne wyposażenie i umyć go ciepłą wodą z detergentem. Przy pierwszym podgrzaniu pojawi się zapach „nowego urządzenia”, dlatego kuchni trzeba będzie przewietrzyć.
2
Do rozpalania pieca obrócić pokrętło regulacji temperatury w położenie środkowe i puść gaz.
3
Jednocześnie przyłożyć do otworu palnika zapaloną zapałkę lub kliknij przycisk авторозжига. W przypadku, jeśli twój piekarnik ma funkcję газконтроля, po rozpaleniu pokrętło należy przytrzymać wciśnięty jeszcze przez 10-15 sekund, w przeciwnym razie газконтроль jej потушит.
4
Poczekaj, aż płomień się ustabilizuje i ustaw moc płomienia na żądaną wartość. Zazwyczaj dolna temperatura piekarnika odpowiada 150 stopni, a górna – 280.
5
Jeśli płomień palnika потухло lub nie zapłonął, to wyłącz gaz, odczekać nie mniej niż minutę i spróbuj ponownie.
6
Aby wyłączyć piekarnik, obróć pokrętło w pozycji „0”. Gaz będzie ograniczony i płomień zgaśnie.
Należy zwrócić uwagę
Okres czasu od początku wyjścia gazu i do rozpalania musi być jak najmniej.
Przy ręcznym rozpalaniu należy uważać, aby nie upuścić zapałkę w otwór palnika.
Szklane drzwi, otwór przez który wydostaje się powietrze mogą być przyczyną poparzeń, nie pozwól, aby dzieci do włączonym piekarniku.
Nie używaj pieca do ogrzewania pomieszczeń.

Porada
Utrzymuj palnik piekarnika w czystości, ponieważ zanieczyszczenia, zapobiega jej normalnej pracy.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.