Nóż – to praktyczne narzędzie, niezastąpiony pomocnik w kuchni, w domu i na łonie natury. Kupując go, możesz mieć nadzieję na dobre właściwości tnące ostrza, wytrzymałość i długą służbę. Aby nóż wykonywał konkretne zadania, należy wybrać określony klasy stali, z której wykonana jest jego ostrze.
Instrukcja
1
Wybierz materiał do użytku domowego noży z wysokiej jakości stali. Stal jest klasyfikowany na podstawie ilości węgla i dodatków stopowych w jej związkach. Do masowej produkcji noży kuchennych stosuje się stal następujących klas: 420, 3Х13, 4Х13, 40Х13. Ostrze z niej miękkie: szybko тупится, ale łatwo resharpen. Jeśli przeszkadza ci cena, dołącz do prac kuchennych tani model z takiego materiału. Na podstawie nierdzewnej 420 produkowane są marki: 440А, 440Б. Noże z tego materiału należy stosować tam, gdzie ważna odpornością na korozję. Ogromny ich brak – waga ciężka. Ale jeśli interesuje cię nurkowanie, śmiało wybierz nóż tej marki.
2
Kup nóż do ciężkiej pracy, biorąc pod uwagę trwałość ostrza. Grupa stali 440С, 8Сr13МоV, 8Сr14МоV , 9Cr13, Aus-8, 95х18 idzie w produkcji wysokiej jakości noży. Taka ostrze przydatne w przyrodzie – jest cienki i lekki, a ponieważ trudno go złamać. Jeśli będzie podróż w tajgę, góry lub w inne puste miejsca, wybierz noże ze stali 440С lub Aus -8. Aby nie tracić czasu na ostrzenie, zatrzymać swoją uwagę na tarczy ze stali typu ATS-34, BG-42, lub 154СМ. Produkty te są niezastąpione na polowaniu i pozwolą, aby wyciąć kilka tusz ostrym ostrzem jednego noża.
3
Poznaj nowoczesne marki noży z drogi nierdzewnej CPM 440V (S60V), produkowane przy użyciu zaawansowanych technologii. Nazywa się je легированным żeliwem lub metalowymi, szkłem. Z niego wykonane są ostrza małej wielkości. Noże z tego materiału nie rdzewieje, mają wysokie właściwości tnące i pozostają ostre przez długi czas. Jeśli nie przeszkadza wysoka cena małego urządzenia, wybierz składany nóż z wysokiej jakości stali.
4
Sprawdź jakość stali. W celu sprawdzenia jakości ostrza można użyć kilku prostych krokach. Jeden z nich – sprawdzenie jednorodności nierdzewnej. Oddychać na czyste, suche ostrze noża i zobacz, jak schodzi pot. Jeśli ona dokładnie leżała na tarczy i zeszła z niego równomiernie – stal jednorodne. Dobrą hartowanie można ocenić na dzwonienie. Zawiesić nóż za rękojeść i пощелкайте paznokciem ostrze. Jeśli nie zaciskać go palcami, hartowane metal będzie brzmieć wysokim szumem.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli na ostrzu nie ma napisu lub odpowiedniego oznakowania – przed tobą jest fałszywy.
Porada
Nie wybieraj dużych noży – chcesz z nich skorzystać, jak siekierą. Aby uniknąć uszkodzenia ostrza, użyj noże z przeznaczeniem.
Kategoria:
Popularne