Jak użyć cynamonu

Laski cynamonu – aromatyczna przyprawa, które są wykonane z kory drzewa o tej samej nazwie. To źródło wapnia, magnezu i manganu. Jest powszechnie stosowany w kuchni i medycynie. Spożywanie cynamonu obniża poziom cukru we krwi, stymuluje pracę mózgu, poprawia apetyt i reguluje trawienie.

Jak użyć cynamonu

Trzeba

  • Do dania qi-mo:
  • – 1 kg marchwi;
  • – szklanka rodzynek;
  • – 10-12 sztuk suszonych śliwek;
  • – różdżka cynamonu;
  • – 5 łyżek cukru;
  • – 2 łyżki soku z cytryny;
  • – 2 łyżki płynnego miodu;
  • – sól i pieprz do smaku.
  • Do herbaty z cynamonem:
  • – różdżka cynamonu;
  • – 2 łyżeczki czarnej herbaty;
  • – 0,5 litra wody;
  • – cukier do smaku.

Instrukcja

1
Użyj laski cynamonu w kuchni. Na Wschodzie ich dodać pikantne dania z jagnięciny i kurczaka, na Zakaukaziu – w mięsne, warzywne gulasze, stawiają w pilaw, харчо i чихиртму. W Rosji tradycyjnie przyrządza się z dodatkiem cynamonu kasze i zupy mleczne.
2
Stosuj przyprawy do przyprawiania marynat, sosów, dżemów, компотов i potrawy z twarogu.
3
Laski cynamonu podjęta dodawać płynne posiłki. Układa się je min. w ciągu siedmiu-dziesięciu do miękkości lub bezpośrednio przed podaniem, pre-pre-usmażyć na kilka minut w oleju roślinnym, aż do pojawienia się zapachu. Jeśli masz zamiar samodzielnie перемолоть cynamon, następnie podsmażyć laski w gorącej patelni bez dodatku oleju.
4
Kombajny cynamon dania z marchewki, szpinaku, piersi kukurydzy i czerwonej kapusty, a także z gruszkami, jabłkami i айвой. Dodaj przyprawy w zimne zupy owocowe ze świeżych lub suszonych owoców.
5
Przygotować smaczne i zdrowe danie kuchni żydowskiej qi-mo. Do tego umyć, oczyścić i pokroić marchewkę w plasterki. Podsmażyć ją na oleju roślinnym. Rodzynki i śliwki umyć i namoczyć. Usuń ze śliwek pestki. Złóż w garnku marchew, rodzynki, suszone śliwki. Dodać cukier, sól i postaw na średnim ogniu тушиться, okresowo mieszając. Za godzinę umieścić cynamon, miód, pieprz, wlać sok z cytryny i odłóż jeszcze dziesięć minut.
6
Dodaj przyprawy w różnych picie: zsiadłe, kefir, kawa, gorąca czekolada, poncz, wino grzane. W Meksyku podjęta wymieszać gorącą czekoladę i kawę w kubku nie łyżką, a różdżką cynamonu.
7
Zaparzyć herbatę, który jest używany jako ocieplenie na przeziębienie i grypa. Wlać laska cynamonu 0,5 l wrzącej wody, odstawić na dziesięć minut. Po tym dobrze podgrzać wywar, nie doprowadzając do wrzenia. Wsypać herbatę w suchej (wstępnie podgrzana) lub herbaty i wlać gorący bulion z przyprawami. Przykryć pokrywą lub herbaty i za pięć minut chochla kubków.
8
Dla obniżenia ciśnienia tętniczego dodać jedną laska cynamonu w szklankę kefiru, odstawić na dziesięć minut, piętnaście, a następnie usuń i wypić przed snem.
Należy zwrócić uwagę
*Kobiety w ciąży duże dawki cynamonu są przeciwwskazane.

*Przechowywać cynamonu należy w zamkniętych szklanych. Maksymalny okres przechowywania – rok.

Porada
*Cynamonu należy dodawać do potraw na zimno, bezpośrednio przed podaniem, a w gorące za dziesięć minut do miękkości. Podczas długotrwałej obróbce cieplnej cynamon będzie горчить.

*W przygotowaniu dania qi-mo można dodać różne suszone owoce i orzechy.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.