Jak jedzą питахайю

Питахайя, znany również, jako pitaja lub smoka owoców, ma biały miąższ soczysty, nasycony małymi czarnymi nasionami. Ten egzotyczny owoc nie tak dawno temu pojawił się na półkach naszych sklepów, a wiele osób obawia się ich kupować, ponieważ źle pamiętać o tym, jak je wybierają i, co najważniejsze, jedzenie.

Jak jedzą питахайю

Trzeba

  • Питахайя
  • Ostry nóż
  • Deska do krojenia
  • Łyżka

Instrukcja

1
Pitaja dojrzewa zupełnie nie tak, jak zwykle dla nas owoce. Ogólny kolor płodu wcale nie świadczy o dojrzałości. Żółta pitaja może być bardziej dojrzały niż czerwona. Warto zwrócić na kolorystykę sąsiednich owoców. Dojrzały owoc smoka w kolorze znacznie bogatsza, niż jego sąsiedzi. Żółty będzie mieć złoty kolor, czerwony będzie jasno czerwonym.
2
Weź питайю w ręce i delikatnie ściśnij. Niedojrzałe owoce są twarde i sztywne, dojrzałe miękkie. Nie wolno naciskać mocno, tak jak nie dużego wysiłku wystarczy do tego, aby zrozumieć, kupić ten owoc, czy nie. Sprawdź питахайю na przedmiot zmarszczek, plam, pleśni. To wszystko oznaki zbyt starych i перезрелых owoców.
3
Przed użyciem, zabierzcie питайю na kilka godzin do lodówki. Wyjąć owoce, położyć na deski do krojenia i pokroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Spójrz na miąższ. Czerwony lub różowy owoc dojrzałe miąższ jest biały lub delikatnie różowa, ma żółty tylko biała. Niezależnie od koloru cała miąższ owocu będzie usiana drobnymi czarnymi nasionami. Oni tak samo są jadalne, jak kości wewnątrz kiwi.
4
Nożem lub nożyczkami odetnij końcówki kolców na skórce owocu. To pomoże ci ją utrzymać. Niektórzy ludzie uważają, że smakuje najlepiej jest złoty owoc łyżką prosto z połówek. Inne oferują połówki pokroić na plasterki, podobnie jak jabłka, obrać i dodać do sałatki owocowe. Pitaja jest dobra i jako dodatek do owocowe koktajle i сорбетам.
Należy zwrócić uwagę
Smoka owoców zalecają, aby uwzględnić w codziennej diecie kobiet w ciąży, ponieważ zawiera mało cukru, ale na tyle węglowodanów, jest bogaty w wapń, witaminy c i B1. Szczególnie cenne obecność w nim kwasu foliowego, których niedobór w organizmie kobiet w ciąży prowadzi do poważnych wad płodu.

Porada
Czerwone питахайи bogate ликопином – расщепляющим tłuszcze pigmentem, który skutecznie walczy z niektórymi rodzajami raka, choroby serca i obniża ciśnienie krwi.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.