Owoce palmy kokosowe – kokosowe – prawdziwe naturalne skarby. W cocos nie ma nic, z czego człowiek nie nauczył się czerpać wiele korzyści. Miąższ kokosa i jej pochodne są szeroko stosowane w kuchni, kosmetyce i w swoich celach. Z łupin robią guziki, grzebienie i inne wyroby rękodzieła, a z łuski splot naturalne włókna.
Trzeba
- – korkociąg;
- – nóż;
- – ciepła woda;
- – blender.
Instrukcja
1
Kokosowa водаПрежде niż zaczniesz podawać kokos, spuścić lub od razu wypij wodę kokosową. W tym celu odszukaj w górnej części kokosowego trzy czarnych „oczka” i pierce ich штопором lub innym ostrym narzędziem. Można od razu wstawić w jeden z otworów rurkę i wypić cały płyn. To nie mleko kokosowe – to właśnie woda kokosowa i ona, pod wpływem tlenu, bardzo szybko zaczyna wędrować, więc jeśli nie chcesz wypić od razu, trzeba spuścić ją i szybko zakonserwować, a najlepiej zamrozić.
2
Kostki lodu z wody kokosowej wspaniały dodatek do koktajle. Ponieważ płyn ten jest bogaty w potas i wapń, to te kostki można układać i napoje przeznaczone dla sportowców. Dobrze ssać kokosowy lód tym, których chory lub ktoś odczuwa dyskomfort w żołądku. Bogatą roztworami коксовую wodę lekarze zalecają ludziom podczas silnego odwodnienia.
3
Kokosowa мякотьКокосовую miąższ można jeść bez wszelkiej gotowania, można suszyć, zamrażać, wyciągać z niej коксовое mleko, śmietanę i olej.
4
Sezon świeżych коксовых orzechów – od października do grudnia. Z młodych zielonych owoców można uzyskać najbardziej smaczny miąższ – podobny w konsystencji do krwi, delikatną, z przyjemnym owocowo-orzechowym smakiem. Taką miąższ można jeść łyżką. Ale aby ją zdobyć, jak i białą bardziej twardą miąższ dojrzałych orzechów, trzeba rozbić kokos na dwie części. Odbywa się to już po tym, jak wylać całą wodę kokosową.
5
Ktoś woli zawijać kokos ręcznikiem i rozbić młotkiem, ktoś nagrzewa piekarnik do 200 ° c i wytrzymuje w nim kokos 15-20 minut, aż zacznie pękać, a następnie rozszerza pęknięcia ostrym nożem. Najbardziej wyrafinowany sposób – pokroić kokos na pół nożem, jak pokazują w filmach. Jeśli nie jesteś profesjonalnym kaskaderem – lepiej nie próbować.
6
Kokosowej miąższ usuwają z dojrzałego orzecha ostrym nożem. Można jeść ją w plastry surowej, można przechowywać w lodówce przez okres do 3 miesięcy, można zetrzeć na tarce i używać do koktajli, curry chutney, desery, dodać pod koniec duszenia lub smażenia mięsnych, rybnych i warzywnych. Możesz też zamrozić, po prostu rozszerzenie na zip-pakietów i zamieszczając w lodówce.
7
Kokosowa стружкаКокосовую wióry może wyschnąć. Jeśli chcesz korzystać z tych samych celów, co i świeży kokos, następnie zetrzeć je na drobnej lub grubej tarce kokosowymi lub płatkami, jeśli chcesz, aby koksownicze, chipsy, aby zanurzyć je w czekoladzie lub użyć po prostu tak, jak zdrowe przekąski, pokroić kokosowej miąższ z szerokimi paskami.
8
Umieść posiekany kokosowej miąższ w jednej warstwie na blasze, застеленном wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 90оС do łatwego jasno-brązowy kolor.
9
Mleko kokosowe, śmietanę i olej.Mleko kokosowe otrzymuje się z miąższu kokosa. Do tego drobno pokroić miąższ od jednego płodu wymieszać w blenderze z 3 kubkami ciepłej wody , a następnie wycisnąć przez gazę. Wykonane płyn i jest mleko kokosowe. To nie są przechowywane dłużej niż 2-3 dni, więc jeśli nie planujesz używać go w ciągu tego czasu, to lepiej go zamrozić. Z коксовым mlekiem przygotować wiele dań kuchni azjatyckiej, indyjskiej i afrykańskiej kuchni.
10
Aby uzyskać krem kokosowy, trzeba dodać dwa razy mniej wody i umieścić w blenderze i trochę cukru.
11
Zobacz olej kokosowy w warunkach domowych jest bardzo trudne, ponieważ jego usuwają z suszonych kokosowego miąższu – копры – przez prasowanie na gorąco.
Kategoria:
Wciągająca i połączenie