Jak moczenia mięsa w occie

Mięso moczone w occie z różnymi celami. Po pierwsze, aby zmiękczyć twarde lub stare mięso, po drugie, aby usunąć nieprzyjemny zapach, w szczególności u dziczyzny i, po trzecie, aby zabezpieczyć produkt przed uszkodzeniem. W zależności od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć, należy moczyć mięso trzeba inaczej.

Jak moczenia mięsa w occie

Trzeba

  • – mięso;
  • – ocet.

Instrukcja

1
Marynowanie mięsa w celu jego смягченияТак jak ocet jest kwasem, niszczy włókna mięśniowe. Jeśli zostawić mięso w kwasie na dłuższy okres czasu, istnieje ryzyko zbyt мучнистый i luźne produkt. Również poprzez marynowanie pozwalasz dodatkowym składnikom wniknąć głębiej w mięso, a więc nadać im więcej smaku i aromatu. Przy мариновании mięsa ważne jest, aby wybrać ocet odpowiedniej kwasowości, z pełnym smaku i poprawnie ustawić czas ekspozycji produktu w kwaśnym środowisku.
2
Wybierz ocet w zależności od tego, jaki smak chcesz osiągnąć. Jabłkowy, owoce-jagody i ocet balsamiczny nadaje mięsu słodycz. Wina może trochę горчить, biały ryż i syntetyczny ocet – najbardziej neutralne, czarny ocet ryżowy posiada lekki, ale wyraźny drzewnym odcieniem. Kwasowość octu nie powinna przekraczać 9%, ale rozwiedli się o więcej niż 3% ocet traci wszelką skuteczność.
3
Mieszać marynaty i marynować mięso należy na nie zareagować zamkniętych pojemnikach. Czyli w żadnym wypadku nie używać aluminiowe lub żeliwne pojemności, lepiej unikać metalowych kontenerów. Doskonały wybór – plastik. Skutecznie zamarynować mięso można nawet w zwykłym zip-pakiecie.
4
Czas potrzebny do marynowania średnich kawałków mięsa, nie więcej niż 4 godziny. Nie marynować w occie świeże mięso zwierząt, dla nich najlepiej sprawdzają się owoce cytrusowe, wino, napoje owocowe, marynaty lub aromatyczną marynatę.
5
Marynowanie дичиДичь moczy się w solance z dodatkiem octu, co najmniej na 72 godziny przed jej gotowania. Do marynowania wybierają taką samą opakowania, jak i dla zwykłego mięsa.
6
Co 8-10 godzin warto zmieniać marynowane na świeże. Stary solanka będzie malowane wychodzi z dziczyzny krwi, a wraz z nią z mięsa będzie wychodzić specyficzny „душок”. Gdy solanka będzie tylko trochę różowym, można przerwać вымачивание mięsa i zamarynować go.
7
Przygotować marynatę z soli, octu i przypraw, zgodnie z wybranym przez ciebie przepisu, marynować zwierzynę od 12 do 24 godzin i rozpocząć przygotowania.
8
Przechowywanie mięsa w уксусеВ occie przechowują już przygotowane mięso. Można wstępnie usmażyć lub ugotować w wodzie z kwasem. Jeśli gotować mięso w occie, to nie trzeba wlewać bulion, a należy pozostawić mięso do ostygnięcia bezpośrednio w tej samej wodzie.
9
Podczas przechowywania mięsa w occie bardzo ważne jest, aby wstępnie wyciąć z niego cały tłuszcz, aby uniknąć później nieprzyjemnego zjełczałego smaku.
10
Przechowywać mięso w 5% occie w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach, w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 miesiąc.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.