Jak вялить ryby

Czy może być coś lepszego przyjemności kuflem zimnego piwa z suszonego rybką po ciężkim dniu pracy? Ale szkopuł w tym, że dobre piwo można kupić zawsze, a to zdobyć wysokiej jakości вяленую ryby w odpowiednim momencie trudno. Dlatego warto nauczyć się вялить ryby samemu.

Jak вялить ryby

Instrukcja

1
Walory smakowe wędlin leszcze i тарани są niezaprzeczalne, ale jeśli nie ma ich pod ręką, to można вялить i inne ryby. Najważniejsze, aby była świeżo złowione i schłodzone, ale w żadnym wypadku nie zamrożone.
2
Jeśli trzeba вялить ryby w zimie, to można ją wypatroszyć, a tylko duże okazy zrobić wzdłuż grzbietu nacięcie. Latem koniecznie trzeba usunąć wnętrzności i skrzela, bo wnętrzności ryb wypełnione roślinności, która daje gorycz. Tak i w czasie upałów jest ryzyko, że wnętrzności протухнут.
3
Ryby na oczy нанизать na sznurek za pomocą dużej igły. W wiązce może być do kilkunastu ryb w zależności od wielkości. Zetrzeć tusz grubej soli (йодированную nie brać), wypełnić go w nacięcia na oparciach.
4
Marynowane ryby lepiej w beczkach lub stali naczyniu. Marynatę do ryby gotowane z obliczeń jedna część soli na cztery części wody, sól musi się całkowicie rozpuścić. Na dnie opakowania wlać marynatę i siedzieć tam więzadła ryb. Na wierzchu umieścić mały zgina, aby marynowane w pełni pokrył ryby.
5
Przez 5 dni, można na 2 dni więcej lub mniej, w zależności od wielkości ryby, jej wyjąć, opłukać wodą i powiesić вялиться w zacienionym miejscu. Ryby nie powinny się stykać ze sobą. Dla ochrony od muchy można owinąć gazą.
6
Suszona ryba będzie gotowa za około 6 tygodni, drobna подвялится szybciej. Przechowywać ryby należy w полотняных workach, w suchym miejscu.
logo
Kategoria:
Popularne

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.