Grain mol – owad z srebrno białą kolorystyką i brownem wzorem na skrzydłach – może okazać się kłopotliwe znalezisko w swojej kuchni. Niestety, prawdopodobieństwo jej wystąpienia jest dość duży, ponieważ często mieszka w zbożowy produktów pochodzących z magazynów i silosów w sklepy, a stamtąd – w pakiety nabywców. Pozbyć się tych owadów można, najważniejsze, aby nie przegapić chwili, gdy ich jeszcze niewiele, a nie „zjadły” wszystkie swoje zapasy.
Trzeba
- – gospodarstwa domowego octu;
- – liście eukaliptusa lub lawendy;
- – gałązki piołunu;
- – liść laurowy;
- – czosnek;
- – skórki z cytryny.
Instrukcja
1
Najlepsze miejsce do przechowywania swoich produktów sypkich (zboża, mąki, grzybów, suszonych owoców, a także nasion) – słoiki szklane lub metalowe i ceramiczne pojemniki, które mocno są zamykane pokrywami. Można zrobić i gęste płótno torebeczki, ale zwykle nie są one bardzo wygodne, ponieważ zajmują więcej miejsca na półce. Woreczki saturate roztworem solnym. Ale nigdy nie należy przechowywać zapasy w целлофановых кульках – to dla ćmy nie jest przeszkodą. I pamiętaj, że kaszę i mąkę w dużych ilościach nie lepiej kupić.
2
Jeśli okaże się, że twoje produkty mocno zaskoczony zjedzony przez mole, lepiej nie жадничайте i wyrzucić ich w ogóle, bo nie chcesz jeść jaj owadów i ich odchodami? Zdziwiony nie bardzo – переберите, a następnie umieścić w piekarniku lub mikrofalówce do suszenia i dezynfekcji. Piekarnika podczas czyszczenia procedury mocno nie zamykaj, musi się rozgrzać kukurydzy lub zbóż w temperaturze 60 stopni. Do kuchenki mikrofalowe czas minimalny, a do piekarnika oblicz w zależności od potrzeby: jaja owadów giną przez 5 minut, a gąsienice – przez 60-90.
3
Jeśli twoja walka z zjedzony przez mole dzieje się latem, można to zrobić jeszcze prościej – tylko że zakupione zboża cienką warstwą rozłożyć na tkaninie lub papierze w pełnym słońcu.
4
Umyć wszystkie szafki i półki w kuchni, na zewnątrz i wewnątrz, ciepłym roztworem wody z płynem do mycia, a następnie czystą wodą. Wytrzeć i osuszyć szafki, nie zamykając. Wszystkie rowki i szczeliny dobrze промажьте łyżki octu. Aby mol w nich nie chciał zapalić w przyszłości, umieścić tam liście eukaliptusa, lawendy lub laurowe.
5
Pamiętaj, że gąsienice zbożowy ćmy giną po dwukrotnym wymrażania (nie mniej niż minus 10 stopni Celsjusza) w ciągu 5-10 godzin, a następnie podgrzewania do plus dziesięć. Dlatego możesz potrzymać zboża w lodówce. Wiele gospodyń z tego powodu przechowywać w lodówce fasola, groch itp.
6
Na kuchennym oknie umieścić doniczki z geranium: jest to roślina, a także coleus (popularna nazwa „крапивка”) szczególnie nie lubią mole. Te kwiaty nie wymagają starannej opieki i żadnych trudnych warunków, a to szkodniki będą odstraszać zawsze.
7
Aby w szafie nie chciał zapalić mol, można również umieścić na półkach gałązki piołunu lub saszetek z pieprzem. A bezpośrednio w banki ze swoimi zapasami włożyć obrane ząbki czosnku, skórki od cytryny lub listki laurowe.
8
Od czasu do czasu zrobić weryfikację kuchennych zapasów. W tym przypadku będziesz zawsze na baczności, jeśli mol jakoś tam przeniknie.
Kategoria:
Przydatne wskazówki