Kultura palenia fajki przyszła do naszego kraju stosunkowo niedawno, ale z roku na rok jej popularność tylko wzrasta. Dziś fajki serwowane w wielu restauracjach i kawiarniach, ale pełnowartościowych specjalistycznych barów nie jest tak dużo. Otwarcie takiego lokalu, gdzie spełnione są wszystkie tradycje i stworzona właściwa atmosfera, przy dobrej organizacji może przynosić stały dochód.
Trzeba
- – pomieszczenie;
- – kapitał startowy;
- – fajki wodne;
- – materiały eksploatacyjne;
- – meble;
- – przedmioty dekoracyjne;
- – produkty.
Instrukcja
1
Wybierz lokal z najlepszą lokalizacją, od którego zależy sukces twojej firmy. Może to być sala przy jakimś zakładzie (kawiarni, restauracji): w tym przypadku masz gwarancję, będziesz otrzymywać stały strumień odwiedzających. Jednak przy właściwej organizacji i wolnostojący shisha-bar może stać się popularnym miejscem na dłuższy pobyt.
2
Урегулируйте kwestie administracyjne. Przede wszystkim, trzeba pozwolenie od straży pożarnej. Ponadto taki biznes nie można rozpocząć bez zezwoleń sanitarno-epidemiologicznej służby. Jeśli planujesz sprzedawać napoje alkoholowe, konieczna licencja.
3
Zaplanuj projekt shisha-bary, odwołując się do dyspozycji profesjonalistów. W tym aspekcie ważna jest każdy szczegół: położenie mebli, wewnętrzny wystrój, muzyka, oświetlenie, akcesoria. Postaraj się stworzyć wschodniej lub azji kolorowanki. Zadbaj o wygodę każdego przedmiotu, którego dotyczyć będzie gościem. Zrób dobrą wentylację.
4
Kup same fajki wodne i materiały eksploatacyjne do nich. W tym przypadku wskazane jest, aby wybrać producenta zagranicznego, wcześniej szczegółowo badane podstawowe ofert dostawców. Konieczna jest również nawiązać dostawy tytoniu i węgli.
5
Wynajem profesjonalnych кальянщиков. Specjaliści mają obowiązek nie tylko poprawnie раскуривать i podawać fajki. Personel obsługi musi być w stanie uprzedzać życzenia klientów, odgadnąć ich smak, zaproponować ciekawe kombinacje tytoniu. Ponadto, кальянщики, zwykle podążają za aktualnymi trendami w tej dziedzinie i nawet wymyślają własne, oryginalne sposoby podawania.
6
Rozważyć jednoczesne menu. Jak zwykle bezpośrednia cena za fajki – to tylko niewielki ułamek w głównej przychodach. Główny zysk dla lokalu przynoszą smakołyki i napoje. W dodatku do кальяну można oferować różnorodne herbaty i kawy, napoje alkoholowe, koktajle, orientalne słodycze, suszone owoce, desery. Warto wziąć pod uwagę, że niektórzy klienci mogą chcieć zjeść, nawet jeśli jedzenie nie łączy się z кальянными tradycji. Dlatego warto wprowadzić w menu kilka lekkich przekąsek.
Kategoria:
Rodzaje działalności