Jak określić zawartość witamin

Znane wszystkim słowo „witamina” pochodzi od łacińskiego „vita” -życie. Taką nazwę te różnorodne związki organiczne noszą nie przypadkowo: rola wykonywaną witaminy w funkcjonowaniu organizmu, mało kto będzie wyzwaniem.

Jak określić zawartość witamin

Instrukcja

1
Aby określić zawartość witamin w tym lub innym produkcie, skorzystaj z różnymi tabelami z podobnymi danymi zawartymi na odpowiednich stronach internetowych. Przykładem takiego zasobów internetu może służyć następujący: http://immunologia.ru/2-vitamin.html Niedobór witamin, jak wiadomo, prowadzi do wielu negatywnych skutków dla organizmu, ale powodować zmiany patologiczne w tkankach i narządach może i ich nadmiar. Dlatego tak ważne jest, aby dzienne zapotrzebowanie organizmu w tych substancjach odpowiadała ilości ich otrzymania.
2
Jeśli masz chęć lub konieczność określenia ilości witamin w organizmie, to przejść odpowiednie badania laboratoryjne. Oprócz standardowego badania biochemiczne krwi, zawierającego wyjaśnienie różnych ustawień, dotyczących białek, lipidów i innych rodzajów wymiany, nowoczesną medycyną odbywa oznaczanie zawartości witamin we krwi, a także analiza zakresu makro – i mikroelementów w biologicznych substratach.
3
Można oddać krew na kompleksową analizę, sprawdzony poziom zawartości ośmiu najważniejszych witamin (A, D, E, C, K, B1, B5, B6). W trakcie współczesnych badań laboratoryjnych można również określić stężenie we krwi poszczególnych grup rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) i rozpuszczalnych w wodzie (B1, B5, B6, C), witaminy, których brak może mówić o jakiejś chorobie.
4
Ponadto, w niektórych ośrodkach medycznych pojawiła się możliwość kompilacja „микроэлементного portret” człowieka na podstawie analizy jego struktury włosów i innego materiału biologicznego, np. moczu. Przejdź analiza pierwiastkowa włosów i moczu. To pokaże czy masz prawidłowo się odżywiasz, czy wystarczy w diecie niezbędnych organizmowi składników odżywczych; czy dobrze funkcjonują twoje narządy wewnętrzne, regulujące procesy zużycia i wydalania tych substancji; jak bezpieczny jest środa twojego życia.
Należy zwrócić uwagę
Należy pamiętać, że obróbka termiczna produktów niszczy większość witamin zawartych w nich. Dlatego warzywa i owoce najlepiej spożywać tylko świeże.

logo
Kategoria:
Więcej

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.