Jak odróżnić tłuszcze roślinne od zwierzęcych

Tłuszcze lub lipidy stanowią związki organiczne. Ich podstawowe składniki – trójglicerydy, które potocznie często nazywane tłuszczu, a także липоидные substancji (fosfolipidy, sterole, itp.). Tłuszcze są pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Jak odróżnić tłuszcze roślinne od zwierzęcych

Instrukcja

1
Roślinne i zwierzęce charakteryzują się różnymi właściwościami fizycznymi i składem. Łatwo je odróżnić od siebie pod względem wyglądu. Tłuszcze zwierzęce i roślinne – substancje stałe, natomiast lipidy roślinne stanowią płynne oleju. Wyjątkiem jest olej rybi, który jest w stanie ciekłym.
2
Należy zwrócić uwagę na skład. W zwierzęcych tłuszczach zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, плавящихся w wysokich temperaturach. W roślinnych sam lipidy przeważnie są nienasycone kwasy tłuszczowe o niskiej temperaturze topnienia.
3
Tłuszcze są różne i w zależności od ich pochodzenia. Źródłami tłuszczów roślinnych są oleje roślinne, w których jest obecny 99,9% tłuszczu. Oleje roślinne można też znaleźć w orzechach, gdzie stężenie lipidów wynosi od 53 do 65%, w płatki owsiane (6,9%) i gryczanej (3,3%) zbożach. Źródłami zwierząt lipidów są uważane za boczek wieprzowy, zawierający 90-92% tłuszczu, wieprzowina, gdzie jego zawartość blisko 50%, kiełbasy itp Dostawcami łatwo przyswajalnych tłuszczów służą masło (70 – 82%), śmietana (30%) i serów (15-30%).
4
Proszę uważnie tego, że nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczach, w różny sposób są wykorzystywane przez organizm człowieka. Nasycone, na przykład, kwas stearynowy, lub kwas palmitynowy, są mu potrzebne, przede wszystkim jako materiał energetyczny. Kwasy te przeważnie są obecne w tłuszczach zwierząt, na przykład, świńskiej i … więcej Ważne jest, aby pamiętać, że nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych powoduje zaburzenia metabolizmu i prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu.
5
W przeciwieństwie do zwierząt lipidów, oleje roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, a ponadto przyczyniają się do usuwania z niego nadmiar cholesterolu.
6
W olejach roślinnych znacznie więcej witaminy „F”, niezbędnego dla organizmu człowieka. Niedobór go najbardziej poważny sposób wpływa na stan błony śluzowej przewodu pokarmowego. Przy ciągłym braku tej witaminy człowiek może zachorować na różne choroby naczyń: od atherosclerosis do zawału serca. Ponadto, występuje ogólne osłabienie odporności i pojawiają się liczne choroby przewlekłe.
logo
Article Categories:
Nauki przyrodnicze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *