Woda z kranu nie nadaje się do picia. W niej zawiera dużą ilość szkodliwych zanieczyszczeń i drobnoustrojów chorobotwórczych. Dlatego zanim spożywać wodę, należy ją wyczyścić.
Trzeba
- Garnek, srebrny przedmiot, filtr do wody.
Instrukcja
1
Gotować wodę. Po podgrzaniu do 100 o ginie większość drobnoustrojów chorobotwórczych. Występuje również улетучивание związków organicznych, które mają niską temperaturę wrzenia. Dlatego woda staje się miękka. Oprócz wymienionych zalet można zauważyć pewne wady tej metody. Podczas gotowania z wody usuwane są sole magnezu i wapnia. Nie zaleca się gotować chlorowanej wody, tak jak chlor wchodzi w interakcje z substancjami organicznymi i powstają substancje rakotwórcze.
2
Wlać wodę do słoików z szerokim otworem naczynia i pozostawić na dobę. Przez ten czas ucieka około 90% chloru. Proces ten nazywany jest отстаиванием. Jeśli zauważysz na dnie naczynia rdzawy osad, to znaczy, że w wodzie dużą ilość jonów żelaza dwuwartościowego.
3
Zamrażać wodę. Za pomocą tej metody można usunąć niewielką ilość płynu – do kilku litrów. Wlać wodę do garnka tak, aby zbiornik był wypełniony w 2/3. Zamknij pokrywę i umieścić w zamrażarce na 10-12 godzin. Przy tym najpierw zamarza czysta woda, a między kryształami lodu pozostaje „solanka” – mieszanina wody i soli. Po upływie tego czasu wyjąć garnek. Wyjąć lód i spuścić „solanka”. Należy pamiętać, że jeśli temperatura będzie zbyt niska, to nie uda się oddzielić czysty lód od zanieczyszczeń.
4
Oczyścić wodę srebrnym przedmiotem, na przykład łyżką lub monet. Metal ten ma właściwości antybakteryjne. W zbiornik z bieżącą wodą, zanurz srebro i zostaw na jakiś czas.
5
Użyj filtrów do oczyszczania wody. W życiu codziennym dość powszechne filtry-dzbany. Woda, przepływając przez sorbent, oczyszczone z zanieczyszczeń w krótkim czasie. Ponadto, istnieją filtry, które umieszczają na rurę lub dźwig. Ale, oczyszczając wodę, opóźniają nie tylko szkodliwe zanieczyszczenia, ale i przydatne.
Kategoria:
Przydatne wskazówki