Beza — to konfekcji z запеченых pianę z białek, wstępnie kremówki z cukrem. Bezy można złożyć jako samodzielny deser lub użyć do dekoracji tortów i ciast.
Trzeba
-
- — 4 pianę z białek;
- — 1 szklanka cukru;
- — 1 łyżka skrobi.
Instrukcja
1
Zdejmij delikatnie białka od żółtek. Do przygotowania bezy ważne jest, aby w białka masę nie dostał żółtko lub tłuszczu. Jeśli masz możliwość i czas na to pozwoli, zostaw białka na dobę w lodówce. Dobrze schłodzone białka łatwiej взбиваются.
2
Wlać białka w suchej, czystej dość szerokiego garnka lub miski. Opuść corolla i mieszaj białka mikserem aż do powstania piany. W miarę możliwości nie należy dotykać венчиками ścianek naczyń. Dla lepszego do ubijania białek można dodać trochę soli lub kilka kryształków kwasu cytrynowego. Bitą białka muszą trzymać formę.
3
Wsypywać cienkim strumieniem małymi porcjami cukier do białek, nie rezygnuje spienianie na dużej prędkości. Zamiast cukru można użyć cukier puder. Ona szybciej rozpuszcza się w białko. Następnie dodaj do białkowo-cukrową masę kukurydzianą. Z kukurydzianej bezy lepiej przechowywane i dłużej pozostają chrupiące, nie miękną. Przeszkadza białka do momentu, gdy nie będą one trzymają się na treści koronki czapką.
4
Posypać blachę cienką warstwą mąki lub застелите tłustej papierem do pieczenia. Za pomocą cukierni strzykawki lub woreczka z końcówką ściśnij małe porcje białka krem. Można również w tym celu skorzystać z łyżeczki. Ciasto beza przechowywać nie należy, to szybko traci swoje walory.
5
Zostaw blasze z beza suszy w piekarniku w temperaturze 80-100 stopni c około 2-2,5 godzin. Monitorowanie temperatury. Jeśli wzrośnie powyżej 100 stopni c, to beza na wierzchu пожелтеет, pokryte skórką, a w środku nie zdąży пропечься. Pierwsza godzina nie otwierać drzwiczek piekarnika, bo inaczej beza opadnie i слипнется. Gdy beza będzie w pełni gotowy, wyłącz ogień, uchylić drzwiczki piekarnika i trzymać w nim bezy do całkowitego ostygnięcia. Przełożyć gotowe ciasteczka do szczelnego naczynia i przechowywać w suchym miejscu.
Porada
Na ciasto do bezy można dodać mielone orzechy, wanilia, imbir.
Kategoria:
Popularne