Jak wykonać domowej wędzarni

Wędzone produkty nie musisz kupować, możesz przygotować je samodzielnie. Do tego na działce warto zrobić domowej wędzarni, i w każdej chwili można gotować pyszne babeczki ryby, mięso, drób, a nawet warzywa.

Jak wykonać domowej wędzarni

Trzeba

  • – metalowa beczka;
  • – żelazne pręty;
  • – cegły;
  • – łopata;
  • – zawiasy, śruby i śrubokręt;
  • – juta;
  • – асбоцементные lub blachy.

Instrukcja

1
Zaznacz miejsce dla przyszłego wędzarni, to nie powinno być daleko od domu, ale w tym samym czasie, należy pamiętać, że stały dym może przeszkadzać członków rodziny.
2
Fabrykować wędzarni, znajdź metalową beczkę i wyciąć jej dno za pomocą nożyc do metalu. Wykopujemy dołek w miejscu, gdzie będzie znajdować się wędzarnia, średnica dołu musi odpowiadać średnicy beczki, a głębokość – około 400 mm.
3
Od dołu wykopać rów o długości około 1,5-2 metry. W końcu wykopu zorganizować ognisko: wykopać dół o głębokości 600-800 mm, обложите ją cegłami (pozostawiając wyjście dla dymu w stronę beczki).
4
Ustawić beczkę na cegły tak, aby przez rów w niej mógł dostać się dym, pozostałe szczeliny wypełnić ziemię. W górnej części beczki zorganizować kratkę dla produktów. Do tego zabezpieczyć kilka prętów poprzecznie i ułożyć na nich gotowe kratki, albo powiesić produkty bezpośrednio do prętów.
5
Przygotuj żelazne lub асбоцементные arkusze, aby zamknąć palenisko i komin po tym, jak ogień będzie stale świecić. Beczki na wierzchu jutowe lub inny gęstą tkaniną, aby dym wychodził nie raz.
6
Kiedy wędzarnia będzie gotowa, przesuń sprawdzające test. Протопите jej, aby usunąć obce zapachy z beczki (jeśli były) i sprawdzić szczelność konstrukcji. Należy zwrócić uwagę, że cały dym musi iść przez rurę z ropą, w przeciwnym razie będziesz musiał poświęcić znacznie więcej czasu i drewna na wędzenie produktów w warunkach domowych.
7
Można to zrobić bez osobno złożonego ogniska. Prowadźcie ogień bezpośrednio na dnie beczki, najlepiej z trocin, żeby nie było otwartego silnego ognia. Należy pamiętać, że w takiej wędzarni trudno przygotować wspaniałe szynki lub dużego ptaka, ale małe ryby można nadymać. Aby w takiej wędzarni było wygodne podkładać drewno, zrób na dole beczki małe drzwiczki na zawiasach, po prostu wyciąć kwadrat i przykręć go za pomocą śrub do jednego z przyciętych krawędzi.
logo
Kategoria:
Projekt chaty

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.