Jak ugotować kompot z mrożonych jagód

Zimą, gdy organizm jest już dość истосковался na świeżym atrakcyjnych jagód, doskonałym rozwiązaniem może być kompot, przygotowany z mrożonych owoców. Dzięki nowoczesnej technologii szybkiego zamrażania jagody, припасенные z lata, zachowują maksimum swoich witamin. Aby te witaminy są lepiej zachowane i w компоте, ugotować go, stosując następujące zasady.

Jak ugotować kompot z mrożonych jagód

Trzeba

  • – mrożone jagody, najlepiej różnych odmian – 0,5 kg;
  • – cukier – 0,5-1 szklanka;
  • – woda – 2-2,5 l;
  • – skórka z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie);
  • – garnek o pojemności nie mniej niż 3 l.

Instrukcja

1
Wlać do rondla odpowiednią ilość wody, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Upewnij się, że cukier całkowicie zniknął, jeśli nie, to zamieszaj wodę łyżką lub половником. Wskazane jest, aby nie używać do gotowania kompotu garnki z aluminium. Kwasy zawarte w dużych ilościach w owocach, wchodzą w reakcję z aluminium, i w kompot mogą przejść jego połączenia. Do tego gotowane w takim garnku kompot traci ogromną część składników mineralnych i witaminy c.
2
Weź jakieś mrożone jagody: truskawki, wiśnie, czarne porzeczki jeżyny, itp. w podanej wyżej ilości. Do przygotowania kompotu z owoców nie trzeba wcześniej rozmrażać, tak stracą dużo soku. Więc umieścić wszystkie ягодную mieszanka w postaci mrożonej we wrzącej wodzie. Jeśli smak cytrusowy aromat, dodaj w kompot trochę свеженатертой skórki z cytryny lub pomarańczy.
3
Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Odrzucić ogień i gotować kompot nie więcej niż 5 minut. Wyłącz ogień, zamknij garnek pokrywką i odstaw ją na krawędzi płyty. Niech kompot настоится jeszcze pół godziny. Tak, dostanie maksymalnie pachnących substancji i witamin z owoców. Teraz kompot można процеживать napełnianie naczynia i остужать. Na życzenie jagody można nie отцеживать przez durszlak. Podawać owocowy kompot na stół polega w wysokim hrabiny.
Należy zwrócić uwagę
Nigdy nie należy używać do gotowania компотов stal ocynkowaną naczynia.

Porada
Jeśli z jakiegoś powodu owoce do kompotu zostały odmrożone, a sok pozostał w naczyniu, gdzie размораживались, dodaj go w kompot przed końcem gotowania.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.