Jak rozjaśnić sok jabłkowy

Domowy sok jabłkowy – doskonałe źródło witamin. Można go pić świeże, zachowania, a także jako podstawa do różnych deserów i napojów. Przy pysznej i aromatycznej soku ma tylko jedną wadę – nie jest zbyt piękny wygląd. Jednak można go rozjaśnić i bardziej przejrzyste w warunkach domowych, bez użycia specjalnego sprzętu i szkodliwych dla zdrowia dodatków.

Jak rozjaśnić sok jabłkowy

Trzeba

  • – sokowirówka, соковарка lub prasy ręcznej;
  • – gaza;
  • – naczynia do podgrzewania i chłodzenia;
  • – шумовка;
  • – gumowa rurka.

Instrukcja

1
Wybierz jabłka na sok. Można użyć jako jeden sor, jak i mieszać różne dla uzyskania harmonijnego smaku słodko-kwaśnym. Do soku używają jak окультуренные, jak i dzikie jabłka.
2
Wybierz owoce bez uszkodzeń, plam i pleśni, należy umyć je pod bieżącą wodą, osusz i usuń szypułki.
3
Przygotuj sok jabłkowy z pomocą elektrycznej wyciskarki do soków, ręcznego prasa lub соковарки. Uzyskany sok z pierwszego tłoczenia – szczególnie cenny surowiec o wysokiej zawartości witamin i mikroelementów. Ale w pozostałej po jego budowy мезге zawiera wiele cennych płynów. Napełnić go wodą w stosunku 10: 1.
4
Mieszaninę na trzy-cztery godziny, a następnie przepuścić przez prasę. W końcu okaże się bardziej słaby napój, który lepiej nie mieszać z czystym sokiem z cytryny, a zachowanie oddzielnie.
5
Przejdź do uników soku. W domowych warunkach nie będzie w stanie stworzyć odpowiednik torebek napoju. Jednak spróbować zrobić domowy sok z bardziej przejrzyste jest możliwe.
6
Daj свежевыжатому soku trochę zadbać i przecedzić przez kilka warstw gazy. Wyciśnij środek, resztę na filtrze. Wlać процеженный sok w małej patelni i zainstaluj ją w łaźni wodnej. Doprowadzić wodę do wrzenia i подогревайте soku w ciągu 3-4 minut. Na cieczy tworzy się piana – zdejmij ją łyżką cedzakową lub łyżką.
7
Szybko schłodzić sok, umieszczając pojemnik z nim w garnek lub wiadro z zimną wodą na dwie-trzy godziny. W tym czasie napój расслоится – przezroczysta ciecz zbiera się na górze, mętny osad opadnie na dno. Delikatnie zlać jasny górny sok do osobnego naczynia, korzystając z gumową rurką.
8
Dla większej jasności ono płyn wtórnego pasteryzacji. Powtórz ogrzewanie na łaźni wodnej. Gorący sok przechowywać w lodówce w temperaturze pokojowej i przecedzić przez specjalny filtr z juty lub kilka warstw gazy.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.