Drożdże przy prawidłowym ich stosowaniu są cennym dietetycznych produktem. Zazwyczaj są one zalecane w diecie jako środek wzmacniający, gdy w organizmie jest niedobór witamin i mikroelementów, następuje powolne gojenie się ran, a także w chorobach skóry. W takich przypadkach przygotowują przyjemny w smaku napój drożdżowy.
Trzeba
- – piwne lub пекарские drożdże;
- – cukier;
- – кипяченая woda;
- – tarta;
- – miód;
- – cytryna;
- – kefir;
- – sok jabłkowy.
Instrukcja
1
Najbardziej znany drożdżowy napój, który przygotowali w czasach sowieckich, dla wychowanków przedszkoli. Aby przygotować 100 ml napoju, weź dziesięć gramów drożdży i cukru i rozetrzyj je. Dodaj 100 ml ciepłej przegotowanej wody i postawić w ciepłe miejsce do fermentacji.
2
Pamiętaj, że nie wolno pić mam czasu fermentacji, więc miej oko na czas. Po godzinie wyjąć pojemnik z płynem, ostudzić i pozostawić dziecku. Jeśli fermentacja przebiega bardzo burzliwie, to spróbuj smak drożdżowego napoju nieco wcześniej tego czasu. Za jednym razem dziecku można podać nie więcej niż 50-100 ml w zależności od wieku.
3
Drożdżowy napój z suszonym chlebem przygotowuje się trochę dłużej. Wlać 150 g ryżowe taką samą ilością przegotowanej wody i zabierz do zaparzenia na 6-8 godzin. Następnie napar należy podgrzać na kuchence do siedemdziesięciu stopni, odcedzić, dodać drożdże i odstawić na około sześć-osiem godzin. Po przygotowaniu napój podawać schłodzone.
4
Bardzo smaczne opcja – przygotować drożdżowy napój z miodem i cytryną. Wlać 150 g tartej przegotowanej wody i odstawić na około cztery godziny, a następnie odcedzić. Podgrzać płyn, dodać 50 gram drożdży i skórkę z cytryny i pozostaw do fermentacji przez kilka godzin. Przed użyciem do napoju dodać cukier i miód do smaku.
5
Doskonale wzmocni odporność napój z kefiru. Utrzyj na 100 gramów drożdży, dodać łyżkę cukru lub miodu, zalać wodą, wymieszać i pozostawić na spacer. Następnie należy podgrzać masę na parze w ciągu dziesięciu minut, dodaj kilka łyżek miodu, подлейте sok jabłkowy i kefir 0,5 l i dokładnie wymieszać. Można wlać trochę cynamonu lub skórką cytryny. Podawać drożdżowy napój wyblakłym.
Należy zwrócić uwagę
Spożywanie drożdżowego napoju jest przeciwwskazane osobom ze zwiększonym wydzielaniem żołądka, w chorobach nerek i dna moczanowa. Przy zaburzeniach pracy wątroby i dróg żółciowych napój można włączyć do diety w małych ilościach. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem.
Kategoria:
Napoje bezalkoholowe