Jak pić żurawiną

Lecznicze właściwości żurawiny przyniosły jej powszechne uznanie. Dzięki bogatej gamie korzystnych dla zdrowia substancji, jagody są powszechnie stosowane w przygotowywaniu różnorodnych napojów, syropy, napoje owocowe, koktajle, киселей. Szczególnie przyjemny sok – starożytny napój zdrowia.

Jak pić żurawiną

Trzeba

  • Syrop z żurawiny:
  • – 500 g owoców żurawiny;
  • – 300 g wody;
  • – 5 łyżki cukru.
  • Koktajl żurawinowego газированного:
  • – 100 g syropu żurawinowego;
  • – 100 g masła lodów;
  • – 400 ml wody mineralnej.
  • Dla żurawinowego морса z miodem:
  • – 1 szklanka jagód;
  • – 1 l wody;
  • – 2 łyżki miodu.
  • Do soku żurawinowego z włóknami:
  • – 1 szklanka żurawiny;
  • – 5 łyżki. l cukru;
  • – 0,5 l wody.
  • Dla witaminy napoju z żurawiną:
  • – 500 g żurawiny;
  • – 500 g marchwi;
  • – 0,5 l schłodzonej przegotowanej wody;
  • – 2-3 łyżki. l cukru;
  • kostki lodu.

Instrukcja

1
Syrop z клюквыИз dojrzałych owoców wycisnąć sok. Ciasto zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Wywar przecedzić, dodać cukier i проварите jeszcze 10-15 minut. Wstępnie naciskający sok wlać do otrzymany syrop i doprowadzić do wrzenia. Pić schłodzone.
2
Koktajl żurawinowy gazowanych napojów Przygotować żurawinowy, syrop na receptę z pierwszego kroku. Ubić mikserem lody, wodę i syrop w ciągu 1-2 minuty. Chochla w стаканам i przechowywać w lodówce. Przed podaniem można dodać do każdej porcji kilka kostek lodu.
3
Sok żurawinowy z медомОпустите wstępnie перебранные i umyte owoce do wrzątku na kilka minut. Następnie wyjąć je i zmieszać. Wlać tę miąższ litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Проварив 5-10 minut, zdjąć z ognia, odcedzić i dodać miód. Pozostawić na 1-2 godziny. Gotowy morse zaleca się pić między posiłkami, jako środek na przeziębienie.
4
Sok z мякотьюСварите syrop cukrowy. Do tego cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Пробланшируйте żurawiną, opadające do wrzątku na 1-2 minuty. Przetrzeć owoce przez sito i otrzymaną puree, dodaj syrop cukrowy. Ogrzać mieszaninę do 65 stopni, chochla w стаканам i przechowywać w lodówce. Częste spożywanie napoju zwiększa odporność organizmu na wiele chorób.
5
Witaminowy napój z клюквойИз żurawiny i marchewki wyciśnij sok. Wymieszać wodę, cukier, sok z żurawiny i marchwi. Gotowy napój schłodzić. Przed użyciem należy dodać w każdy szklanki kostkę lodu.
Należy zwrócić uwagę
Ze względu na wysoką zawartość kwasów istnieje szereg przeciwwskazań do spożywania napojów z żurawiny. To choroby wątroby, zapalenie błony śluzowej żołądka o wysokiej kwasowości, wrzody choroby żołądka i dwunastnicy w fazie pogorszenia.

Porada
Wszelkie jagody mają jedno nieprzyjemne właściwość – chłonąć w siebie z otoczenia szkodliwe substancje. Więc traktować bardzo ostrożnie do miejsc zbierania i sprzedaży żurawiny.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.