W zakładach żywienia zbiorowego na każde danie musi być sporządzona калькуляционная karta. Jej kształt zatwierdzony uchwałą statystyki państwowej Rosji, jest znormalizowana. Formularz dokumentu należy wypełnić główny księgowy-kalkulatora w celu ustalenia ceny sprzedaży wytwarzanych produktów.
Trzeba
- – dokumenty przedsiębiorstwa;
- – formularz калькуляционной karty;
- – wybór potraw;
- – kalkulator;
- – приходные napowietrznych;
- – lista produktów.
Instrukcja
1
Przed przystąpieniem do sporządzania калькуляционной karty, na podstawie planu-menu napisz listę potraw, na które należy wypełnić kalkulację. Następnie należy ustalić normy załączniki surowca na każdy rodzaj wytwarzanych produktów. Oblicz sprzedaż ceny surowców, które włącza się w kuchni. Do tego ceny zakupu należy pomnożyć na marżę.
2
W formularzu formularz nr OP-1 wprowadź nazwę twojej firmy, zgodnie z regulaminem, inny dokument założycielski. Wpisz nazwę usługi (wydziału, jednostki organizacyjnej), w którym odbywa się produkcja produktów. Napisz kod rodzaju działalności zgodnie z Krajowej классификатором działalności przedsiębiorstw.
3
Wprowadź nazwę dania (wytwarzanych produktów), jego numer zgodnie ze zbiorem receptur. Nadaj калькуляционной karcie numer, datę jej sporządzenia. Należy pamiętać, że obliczanie wypełniają jak na jedno danie, jak i na sto potraw. W tym ostatnim przypadku obliczona cena sprzedaży będzie bardziej dokładne.
4
Pierwsza hrabiego formy калькуляционной karty przeznaczona jest do podania numerów produktu, druga – aby wprowadzić jego nazwę, zgodnie z przyjęcia listu przewozowego, trzecia – do pisania kodu.
5
Do każdego posiłku przypisany numer, data. Dla każdego z nich wyróżnia się trzy rubryki: norma produktów (surowców) w kilogramach, cena zakupu, kwota w rublach. Przez zsumowanie kwot z każdego produktu ustal koszt zestawu surowcowego na każdą produkcję.
6
Pomnóż każdą cenę towaru zestawu oddzielnej kuchni o marżę ustaloną w przedsiębiorstwie. W ten sposób można określić wartość każdego rodzaju wytwarzanych produktów.
7
Oblicz wyjście gotowej potrawy w gramach poprzez sumowanie normy surowców dla każdego produktu dla danego rodzaju produktów.
8
Калькуляционную kartę należy zatwierdzić podpisami dyrektora przedsiębiorstwa gastronomicznego, kierownika produkcji (z podaniem ich stanowisk, danych osobowych). Zapewnić kalkulację należy księgowego, jej составившему.
Kategoria:
Więcej