Jak przygotować puree w blenderze

Stacjonarny mikser ze szklanką z tworzywa sztucznego, szkła lub stali nierdzewnej — to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, przeznaczony do rozdrabniania, ubijania i mieszania różnych produktów spożywczych. Najczęściej w takim blenderze przygotować puree ze świeżych lub gotowanych warzyw i owoców.

Jak przygotować puree w blenderze

Instrukcja

1
Przygotuj warzywa i owoce: dokładnie umyć, oczyścić ze skóry i pestek, pokroić w kostkę wielkości 1,5-2 cm, W razie potrzeby, ugotować je na parze lub podsmażyć w niewielkiej ilości wody. Jeśli chcesz przygotować puree z mrożonych warzyw, wstępne rozmrażanie nie jest wymagane. Po obróbce termicznej produkty należy ochłodzić w ciągu pewnego czasu.
2
Ustawić mikser na stabilnej podstawie z równej, suchej i czystej powierzchni. Urządzenie nie musi się obracać lub przesuwać się podczas pracy – jest to bardzo niebezpieczne. Bezpiecznie zamocować szklankę blendera w położeniu roboczym.
3
Otwórz pokrywę i włóż do pojemnika pokrojone produkty. Jeśli jest to wymagane przez receptury, dodać przyprawy, masło, wodę, bulion lub mleko. Napełnić szklankę blendera nie więcej niż do 2/3 objętości. Nadmierne obciążenie może spowodować przegrzanie silnika i wyjścia centrali awaria.
4
Aby uniknąć rozpryskami zawartości podczas pracy zamknij szczelnie szklankę pokrywą. Włączyć urządzenie do sieci. Większość nowoczesnych telefonów stacjonarnych mieszalni mają dwie prędkości i tryb „pulse” na krótko włączyć, ale są bardziej skomplikowane modele z mnóstwem trybów. W każdym razie zacznij pracę na najniższej małej prędkości, a następnie w razie potrzeby zwiększać jej.
5
Nie należy pozostawiać urządzenia włączonego przez dłuższy czas. Zazwyczaj proces przygotowywania puree w blenderze trwa od 10 sekund do miękkich warzyw i owoców do 30 sekund dla twardych i twardych.
6
Ustaw przełącznik w pozycji „O”. Wyjąć szklankę z podłoża, a następnie zwolnij gotowe puree za pomocą drewnianej lub plastikowej łopatki.
7
Jeśli blender jeszcze będzie używany do szybkiego czyszczenia wlać do szklanki ciepłej wody (około 1/2 objętości), zamknij pokrywę i włącz na małej prędkości na 5-10 sekund. Wyjąć i opróżnić szklanki.
8
Jeśli blender więcej nie będzie używany, należy odłączyć go od sieci, umyć szklankę ciepłej wody z mydłem, dokładnie opłukać i wysuszyć. Usuń urządzenie w miejsce przeznaczone do przechowywania.
Należy zwrócić uwagę
Nie zaleca się przygotować w blenderze puree z ziemniaków. Zamiast delikatnego, powietrza produktu otrzymasz pacię, bardzo podobną do клейстер.

logo
Kategoria:
Więcej

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.