Przygotowanie domowej muffin – proces czasochłonny i wymagający dużo czasu. Być może dlatego, ciasta pieczone rzadko, ale помногу – aby wystarczyło i domowników i gości, a nie na jeden dzień. I przed panią pojawia się pytanie: jak przechowywać zapas ciasta, aby nie зачерствели, nie заплесневели i zachowały swój pierwotny wygląd i smak.
Trzeba
- – pojemniki z tworzyw sztucznych;
- – worki foliowe;
- – lodówka z zamrażarką.
Instrukcja
1
Dopiero co upieczony placek, kulebyaka lub rolada natychmiast zdjąć je z blachy, ułożyć na desce lub talerzu i przykryć czystą suchym ręcznikiem. Ciasto musi „odpocząć” — wtedy będzie smaczne i soczyste, tak i przechowywane w stanie dłużej. Ciepłe fantazyjne chleb pokroić na kawałki i podać do stołu.
2
Bułki, шанежки i pączki też potrzebują odpoczynku po pieca. Nie należy ich zjeżdżalnią – spread ciasta na talerzu, aby stos i nie zdeformowane pod ciężarem siebie.
3
Aby zachować świeżość otwartego ciasta z owoców lub jagód, wlać śmietanę, puszysta z cukrem. Taka ciasto nie będzie suche, a do tego fermentacji mlecznych produkt korzystnie podkreśli aromat i smak jagód. Daj słodki sposób trochę i pozostawić do wchłonięcia, a następnie pokroić ciasta.
4
Pozostałą po posiłku fantazyjne chleb złożyć w plastikowe pojemniki z pokrywą lub związać w plastikowe torby. W takiej postaci jest ona z powodzeniem przechowywane aż do następnego posiłku. Pakować tylko w pełni schłodzona wypieki, inaczej отсыреет, i ciasto straci smak.
5
Otwarte ciasta pokroić na kawałki i umieść je w parach, nadzieniem do siebie. Wysokie coulibiac owijaj poszczególnymi kawałkami, inaczej nadzienie z nich znów wyląduje u. Dla pudełku opakowania skorzystaj z małymi pakietami śniadaniowej. Szczelnie zawiń je, aby odciąć dostęp powietrza i nie dać ломтям serce.
6
Chcesz zachować ciasta na dłuższy okres? Umieść plastikowe torby z ciasta w lodówce. Przed podaniem podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Aby umieszczone w mikrofalówce bułeczki nie отсырели, umieścić w nich papierowe serwetki. Podgrzewać tylko te fantazyjne chleb, który zamierzasz zjeść – wielokrotne chłodzenie i ogrzewanie pogorszy jej smak.
7
W lodówce bułeczki są przechowywane nie dłużej niż tydzień. Jeśli chcesz zapewnić sobie wypieki na dłuższy okres, złóż go w zamrażarce. Zawiń ciasto lub kawałki coulibiac w cienkie plastikowe torby lub papier pergaminowy osobno. W takiej postaci ciasta można przechowywać do sześciu miesięcy. Można zamrozić jak pieczone i surowe ciasta — ich walory smakowe pozostaną niezmienione w każdym razie.
Kategoria:
Więcej