Kaczka pieczona – doskonałe danie na świątecznym stole. Ptaka można złożyć w całości, нафаршировав różnego rodzaju dodatkami lub rozłożyć do miski partii, jak to robią w restauracji. Niezależnie od opcji nie wybierzesz najważniejsze – smacznie ugotuje kaczkę, dobrać do niej odpowiednie dodatki, i, oczywiście, pięknie których możecie następnie zmienić danie.
Instrukcja
1
Wybór dekoracji zależy od sposobu przyrządzania kaczki. Jeśli фаршируете jej, koniecznie włącz się w wystrój produkty użyte do nadzienia. Na przykład, kaczka faszerowana kiszoną kapustą, przy składaniu określone na danie, a po obu stronach jej malowniczymi zjeżdżalniami znajdują się warzywa starte gotowana marchew i drobne cebula, mini kukurydza, kapusta kiszona, borówka brusznica, żurawina, skręcona pietruszki i pomidory cherry. Aby ten martwa natura wyglądał elegancko, alternatywne produkty według kolorów, umieszczając borówki obok перламутрово-białą cebulą, a marchewkę оттеняя natką pietruszki.
2
Dodatek, który wyśle do ptaka, może stać się samodzielnym ozdobą. Na przykład, składając do kaczce puree z ziemniaków, złóż go w postaci dwukolorowych gniazd. Przygotować puree z ziemniaków, część odłożyć i wymieszać z taką samą ilością puree gotowane marchewki. Zjazd z pergaminie papieru фунтик, umieścić tam oba rodzaje puree i odciąć końcówkę кулька. Ściśnij na blachę gniazda elektrycznego i piec je w umiarkowanie gorącym piekarniku do tworzenia się skórki. Выстелите owalny półmisek dużych liści sałaty, umieść na nich tuszy pieczone kaczki. Po bokach rozłożyć ziemniaczane róże, a na nogi ptaki załóż фестончатые gniazdka z białego papieru.
3
Kaczka świetnie komponuje się z kwaśno-słodkich owocowych i owoców i jagód sosami. Przygotuj kilka sosów z borówki brusznicy, żurawiny, czerwonej porzeczki, kiwi i papai. Następnie umieścić je w małe miski i umieść na porcje talerze obok z kawałkiem schab lub pierś z nóżką. Bardzo ładnie prezentują się dwa gniazda z kontrastującymi sosami – np. na czerwono брусничным i zielonym z kiwi. Na mięso położyć kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu. Wokół filet wycisnąć kilka kropel octu balsamicznego i udekoruj utwór ziarnami pieprzu.
4
Bardzo ładnie wygląda i kaczka w chińskim stylu. Aby pieczone ptak nabyła jasny i лаково-błyszczącą skórką, należy przed włożeniem do piekarnika posmarować ją mieszaniną płynnego miodu i sosu sojowego. Powtórz tę procedurę kilka razy. Oddzielnie podsmażyć na maśle pierścienie z pomarańczy, oczyszczone z nasion. Gotową kaczkę ułożyć na prostokątnej danie ciemnego koloru, wokół ułożyć smażone pomarańcze, połówki limonek, pokrojoną w paski świeże ogórki i szczypiorek. Jako dodatek nadaje się ryż, smażone na patelni z dodatkiem oleju sojowego, wody i pary щепоток szafran.
Kategoria:
Porcja