Jak naprawić patelni

Z czasem powłoka patelni zużywa, i gotowa jedzenie zaczyna пригорать i trzymać. Żeliwa, aluminium i naczynia ze stali nierdzewnej można odzyskać, w przeciwieństwie do teflonowej, uszkodzenia której są niebezpieczne dla zdrowia. Aby przywrócić сковородам utracone właściwości, wystarczy użyć składników, które są w każdym domu.

Jak naprawić patelni

Trzeba

  • – sól;
  • – olej roślinny;
  • – woda.

Instrukcja

1
Podczas przywracania patelni otwórz okna. Czad i zapach, który będzie pochodzić z naczyń podczas zabiegu, powinien bez przeszkód opuścić pomieszczenie. Dodatkowo włącz odsysanie.
2
Rozgrzej mocno zabrudzone patelni na dużym ogniu. Wsypać do naczynia wystarczającą ilość soli. Podgrzewać ją w ciągu godziny, mieszając co pewien czas. Stopniowo sól zdobywa ciemny odcień.
3
Высыпьте sól i opłukać patelni. Ponownie podgrzać naczynia na dużym ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlać olej roślinny. Zostaw olej nagrzewa się w ciągu 40 minut.
4
Spuścić resztki oleju, ostudzić naczynia, aby olej nie syczało. Ostatni etap jak naprawić patelni – zagotować w nim wodę kilka razy. W trakcie gotowania będzie odchodzić cały nagar. Oczyszczoną żeliwnego patelnię wytrzeć suchą szmatką lub papierowym ręcznikiem.
5
Przywróć powłoka non-stick na żeliwnej patelni, którą można wstępnie wyczyszczone. Do tego obficie nasmaruj naczynie olejem roślinnym. Postaw patelnię w nagrzanym do 160-180 stopni piekarnika i pozostaw na godzinę.
6
Aluminiowej patelni lub naczynia ze stali nierdzewnej przywrócić w następujący sposób. Накалите pojemnik na dużym ogniu. Wsypać do miski sól jodowana, równomiernie rozprowadzić. Warstwa powinna być nie mniejsza niż 1 cm.
7
Ogrzej sól w ciągu pół godziny. Ona wchłonie w siebie organiczne resztki jedzenia i oczyści pory metalu. Высыпьте sól z metalowej patelni, wytrzeć naczynia, suchą szmatką lub szmatką.
8
Nową patelnię z teflonem przed rozpoczęciem użytkowania może chronić przed powstawaniem nagarów. Ale od uszkodzeń ją można chronić tylko sami, jeśli będziesz korzystać z naczyniami delikatnie, nie drapanie powierzchni ostrymi metalowymi łopatkami.
9
Wlej do garnka wodę prawie do krawędzi. Gotować wody w ciągu 10 minut, po czym spuścić płyn. Nałóż na powłoka teflonowa kroplę oleju i rozprowadzić po całej patelni.
logo
Article Categories:
Naczynia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *