Na wewnętrznych ściankach czajnika przy ciągłym użyciu pozostaje twarda brązowy osad – jest to kamień. Im cieńsza warstwa kamienia kotłowego, tym łatwiej jest usuwany. Elementy grzejne, pokryte kamieniem, szybciej się niszczą, a ścianki czajnika tracą wytrzymałość. Nie zapomnij zaglądać do wnętrza twojego czajnika.
Trzeba
- – octowa esencja
- – gospodarstwa domowego octu 9%
- – kwas solny
- – kwas cytrynowy
- – zakupu proszek przeciw kamienia
- – soda oczyszczona
- – ziemniaczane lub jabłkowe czyszczenia
- – zalewę z pomidorów lub ogórków
Instrukcja
1
Wlać do herbaty 1/3 szklanki esencji octowej, dodać 1 litr wody i umieścić lub herbaty się nagrzewać. Gdy woda będzie gotowa gotuje, wyłącz ogień i zostaw czajnik do ostygnięcia. Po 15 minutach powtórz ogrzewanie. Utrzymuj roztwór w dzbanku stale gorące w ciągu kilku godzin. Następnie zlać roztwór kwasu, oczyścić lub herbaty detergentem. Jeśli warstwa kamienia był bardzo gruby, czajnik powinien całkowicie pozbyć się płytki nazębnej.
2
Wsypać do czajnika saszetka покупного proszku od kamienia. Zalać wodą do 2/3 objętości.
Zagotować wodę w ciągu godziny. Opróżnić i wyczyścić lub herbaty. Jeśli kamień jeszcze pozostała, to powtórz proces.
Zagotować wodę w ciągu godziny. Opróżnić i wyczyścić lub herbaty. Jeśli kamień jeszcze pozostała, to powtórz proces.
3
Zagotować wodę w czajniku, всыпьте 3 łyżki sody oczyszczonej. Dalej gotować jeszcze 15 minut. Spuścić sodę. Dodaj do herbaty 3 łyżki octu, zalać wodą i gotować jeszcze 15 minut. Kamień musi stać się bardziej luźna i można ją oczyścić drewnianą łopatką.
4
Wlać do herbaty 1/3 szklanki kwasu solnego i jeden litr wody. Doprowadzić wodę do wrzenia i pozostawić na małym ogniu przez 30 minut. Kamień musi wysiąść płatki, które łatwo usunąć szorstką stroną gąbki.
5
Высыпьте w lub herbaty saszetka kwasu cytrynowego, dodać jeden litr wody i gotować, jeśli warstwa kamienia nie jest bardzo duży, to kawa musi być czysty.
Należy zwrócić uwagę
Po przetworzeniu czajnika na pozbycie się kamienia, jest konieczne, należy dokładnie wypłukać lub herbaty. Kilka razy zagotować w nim wodę, którą należy wylać. Podczas pracy z odczynnikami chemicznymi, to uważaj na oczy.
Porada
Gotować w czajniku zalewy z pomidorów lub ogórków, opróżnić i wyczyścić detergentem lub herbaty.
Dobrze wypłukane ziemniaczane czyszczenia lub skórki od jabłek włożyć do przygotowywania kawy i herbaty, zalać wodą i gotować 15 min..
Kategoria:
Naczynia