Dlaczego jedzenie utrudnia oddychanie

W organizmie człowieka są ze sobą powiązane, wszystkie systemy. Żadna z nich nie może istnieć oddzielnie. I każda zależy od drugiej. Tak, żywność bezpośrednio wpływa na oddychanie.

Dlaczego jedzenie utrudnia oddychanie
Wiadomo, że kiedy dzieje się połykaniu żywności, nie można oddychać. Gardło znajduje się na skrzyżowaniu dróg żywności i powietrza. I jeśli człowiek nie cierpi na specyficzne choroby, oddech nigdy nie przeszkadza i nie towarzyszy połykania. Dzieje się tak dlatego, że przełyk i tchawicę nakłada się nagłośni. W zależności od tego, połyka osób lub oddycha, który zachodzi lub tchawicy lub przełyku. Awarie w tym systemie zdarzają się rzadko. Jeśli żywność lub płyn dostaje się do tchawicy, płuca zaczynają się wypchnąć je z powrotem, tworząc kaszel.Interakcja posiłku i oddechu nie kończy się w gardle. W połykaniu jedzenie z gardła do przełyku trafia do żołądka. W zależności od konsystencji przełyku jedzenie porusza się od dwóch do dziesięciu sekund. Sam przełyk jest oddzielony od żołądka podobieństwem nagłośni – кардиальным zwieracz. Żołądek u człowieka ma średnią o pojemności półtora litra, ale może rozciągać się do ośmiu litrów.Żołądek człowieka ma wygląd pionowo znajduje worka z загнутой w bok dolnej części. Przy tym zagiętego komora żołądka – пилорическая lub привратниковая część część znajduje się pod wątrobą. A górna część ciała żołądka sklepieniem opiera się na przysłonę. Przysłona ponosi funkcję podziału układu pokarmowego i oddechowego. Oprócz tego, że na dole jest podparty żołądkiem, z góry na nią naciskają lekkie. W idealnym stanie ten mięsień jest statyczny i znajduje się prawie poziomo. Ale jak tylko człowiek przyjmuje pokarm, brzuch rośnie i zaczyna uciskać na przeponę na dole. To, oczywiście, prowadzi do tego, że ciśnienie przysłony na siebie zaczynają odczuwać lekkie. W rezultacie człowiek zaczyna mieć trudności z oddychaniem, ponieważ jest łatwe po prostu nie ma gdzie się rozciągnąć. W podobny sposób wpływają na przysłonie i ćwiczenia na mięśnie brzucha. Przysłona jest swego rodzaju przeciwwagą dla brzucha. Dlatego przy każdym obciążeniu na te mięśnie człowiekowi trudno дышатьИ im więcej żywności lub wody było połknięcia człowiekiem, tym więcej uplastycznia przysłona w kierunku płuc. Przy regularnym zbyt dużym spożyciu przysłona słabnie, co może prowadzić do powstawania przepukliny. Jest to choroba wyraża się w tym, że organy trawienia wybijane w klatkę piersiową. Jego niebezpieczeństwo trudno приуменьшить.
logo
Article Categories:
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *