Jak wybrać białe wino

Walory smakowe wina wznoszą się poeci i pisarze, a jego lecznicze właściwości są potwierdzone medycyną. Jeśli spożywać umiarkowane ilości tego napoju, to uchroni przed chorobami serca i dobroczynny wpływ na krew. Wino poprawia stan skóry i włosów, koi nerwy i sprawia, że charakter łagodny. Ważne tylko, aby nie przesadzić i nie przejść granicę między korzyścią a szkodą.

Jak wybrać białe wino

Trzeba

  • – białe wino.

Instrukcja

1
Białe wino w lodówce przed użyciem. Subtelny bukiet napoju objawia się w temperaturze około 25 stopni, dotyczy białego wytrawnego wina. Jeśli kupiłeś wino deserowe lub szampana, ostudzić go do 6-8 stopni. Podawać białe wino do owoców morza, ser, паштетам.
2
Wybierz napój z kilku gatunków: wytrawne lub jadalnie – twierdzą 10-12° i zawartości cukru 0,2%, półwytrawne wino – 12-15° twierdzy i cukier 5%, półsłodkie wina – odpowiednio 15° i 7%, wina słodkie lub deserowe – 9° i 10%. Kolor i odcień wahają się od przejrzystego światła słomy do gęstego żółtawy.
3
W każdym kraju, gdzie zajmują się wszystko zostaje, ma swoje oryginalne wina odmiany. Słynne półwytrawne wina Niemiec – „Łza Kardynała”, „Przyjaciele” i „Czarny Kot”. Węgierskie – „Chardonnay”, „Tokaj самородный”, „Muscat” i „Riesling”. Hiszpania produkuje wytrawne wino „Сенсо” i „Кампосоль”.
4
Ale królową wina słusznie jest Francja. Popularne następujące suche i półwytrawne wina: „Baron дАриньяк”, „Pierre Marcel”, „Bourbon Formularz”, „Jean-Paul Formularz Муале”, „Jean-Paul Chesnay Chardonnay”, „L’ Эшенауэр Formularz”, „Bordeaux Edmund Formularz” i wiele innych pięknych marki. Wina stołowe Kachetii wykonane są z lokalnych odmian winogron – ркацители, saperawi, мцване.
5
W białych полусладких win dominuje słodki smak. Z win kachetii wyróżniają się „Твиши” i „Чхавери”.
6
Zawartość cukru w winach deserowych około 10 %, więc mają wyraźny słodki smak. Robią je metodą купажирования – mieszanie różnych odmian winogron w celu uzyskania określonego smaku, bukiet i tonu. To wino deserowe różnią się od suchych stołowych win białych, które są wykonane z jednej odmiany winogron.
7
W Szampanii, w północno-wschodniej Francji tworzą szampana – sprawiają, że szyby pojedyncze терпкое białe wino w игрящийся lekki napój. To wino jest dość słaby – jego twierdza nie przekracza 10-13.5°. Szampan służyć do łatwego przekąska, ser, wątroba, owoce, миндалю, orzechów i słodyczy.
logo
Article Categories:
Wina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *