Jak podawać czerwone wino

Czerwone wino na całym świecie uważany jest za jeden z najzdrowszych napojów alkoholowych. Jego niesamowity wpływ na pracę serca, układ udowodnione przykładem francuzów, którzy praktycznie nie cierpią z powodu jej choroby. Podawać trzeba go mądrze, aby nie zepsuć smak napoju i skutecznie podkreślić danie.

Jak podawać czerwone wino

Instrukcja

1
Wybierz naczynia poprawnie. Tak szlachetny napój w żadnym wypadku nie wolno rozlewać do szklanek lub kieliszków. Kup zestaw kieliszków na wino, które mogą mieć różne rozmiary i kształt. Klasykiem jest szeroki i wysoki kieliszek o pojemności sześćset mililitrów w kształcie tulipana.
2
Daj winę „pooddychać”. Przed tym, jak wlać napój, откупорьте korek i pozostawić na pół godziny – godzinę. Technika ta daje mu możliwość odkryć cały bukiet, скрываемый w ciemnej butelce. Podawać czerwone wino należy w temperaturze pokojowej (chłodzić go nie zapadła).
3
Podkreśl napój różnymi gatunkami sera. Klasyczne połączenie wiadomo od dawien dawna, to daje niezwykle wysoki poziom obsługi oraz koneserów wina. Istnieje zasada, że lekkie wina serwowane są delikatne w smaku i w zapachu serów, mocne samym doskonale nadają się do ostrych odmian.
4
Połącz go z daniami mięsnymi. Stołowe czerwone wina nadają się do баранине, cielęciny, dziczyzny, domowej ptaka, буженине. Suche serwowane z бифштексом, filet, антрекотом, эскалопом.
5
Dobieramy wino, opierając się na słodycze. Należy pamiętać, że przy składaniu go z deserem musi być koniecznie słodsze. Bardzo słodkie napoje w ogóle nie łączą się z десертными dania.
6
Wino o bogatym bukiecie, a więc złożony smak i aromat, należy podawać z prostymi daniami. Podkreślić trzeba albo danie lub napój. Proste wina, podane do złożonych i skomplikowanych potraw, pomagają żywności усвоиться i nie stworzyć uczucie ciężkości w żołądku.
Należy zwrócić uwagę
Czekolada, kawa i dym tytoniowy uznaje się prawdziwymi wrogami szlachetnego wina napoju. Ich połączenie w większości przypadków jest zgubne dla smaku obu stron.

Porada
Czerwone wino pozostaje pomocne, dopóki jest miarą w jego użytkowaniu. Para kieliszków na obiad lub kolację – piękna tradycja; butelka samo grozi problemami zdrowotnymi.

logo
Kategoria:
Wina

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.