Jak umieścić wino

Choć wielu przyzwyczajeni kupione wino z winogron, są i miłośnicy domowych owocowych napojów alkoholowych. Bogata paleta smaków, łatwy w przygotowaniu i dostępność surowców – to niewątpliwe zalety takich win. Jabłka to jeden z tych składników, które są dostępne dla każdego i w ciągu całego roku.

Jak umieścić wino

Trzeba

  • – jabłka;
  • – pojemnik do fermentacji;
  • – cukier;
  • – drożdże winiarskie;
  • – woda;
  • – herbata;
  • – ареометр;
  • – gazę lub sito;
  • – lejek;
  • – duża butla.

Instrukcja

1
Rozgrzej piekarnik do 220оС. Na blasze do pieczenia, застеленный wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, ułożyć jabłka w jednej warstwie. Umyć i oczyścić ich nie trzeba. Piec jabłka, aż ich skórka nie покоричневеет, a oni sami staną się miękkie. Daj яблокам ostygnięcia.
2
Usuń z jabłek плодоножку, nasienny pudełko i same nasiona. Można kroić i obierać jabłka tak, jak ci wygodnie, ponieważ w przyszłości trzeba będzie przekształcić je razem ze skórką w puree.
3
Kawałki jabłka umieścić w osłonie lub robota kuchennego. Пюрируйте. Nie trzeba dążyć do gładkiej, jednolitej konsystencji, dość grubej puree. Przełożyć powstałą masę do pojemnika i zalać wodą tak, aby ona ledwo narzuty jabłka.
4
Всыпьте 2 łyżeczki herbaty na każdy litr objętości. Taniny w herbacie nie dadzą яблокам загнить wcześniej, niż oni забродят. Всыпьте po 1 kg cukru na każde trzy litry wody, miesza się z apple masą. Cukier wsypywać nie cały od razu, a stopniowo, za każdym razem mieszając.
5
Pokryć replikę woskiem i odlać trochę soku jabłkowego z wodą w małym pojemniku i wymieszać z winiarni drożdży. Wlać mieszaninę w pojemnik do fermentacji i zamknij pokrywę. Pozostawić na 4-7 dni w temperaturze około 22оС. Jeśli masz ареометр, sprawdź im kilka razy surowce. Jeśli wyniki będą w okolicy 990 g, dodać cukru, tak jak u ciebie zbyt wytrawne wino. Jeśli więcej 1020 g, umieścić około 1 deser łyżka drożdży, tak jak wino okazuje się zbyt słodkie.
6
Po około tygodniu przecedzić surowiec przez sito lub gazę. Powstały płyn wlać do przezroczystej butelki, szczelnie zaklej i pozostawić na kilka miesięcy, dopóki nie zakończy się fermentacja. Wskaźnik gotowości do wina – brak zachmurzenia i zanurzenie.
Należy zwrócić uwagę
Możesz zabrać пекарские drożdże zamiast wina, ale pamiętaj, że mogą one произdодить do 14% alkoholu, podczas gdy wina – od 15 do 18%.

Porada
W zależności od odmiany jabłek za każdym razem będziesz otrzymywać wina z różnych odcieni smaku. Naklejaj na butelki etykiety z informacją o tym, z jakich jabłek otrzymano wino, gdy zostało ono postawione, nagrywaj proporcje drożdży i cukru, poszukaj swój idealny przepis.

logo
Kategoria:
Wina

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.