Święto – zdarzenie przyjemne, ale bardzo kłopotliwe. Zazwyczaj chcę w taki dzień zaskoczyć i zadowolić gości czymś niezwykłym: przygotować oryginalne i smaczne dania, umiejętnie je upiększyć i dobrze służyć stół. Od tego, jak świątecznie i uroczyście urządzony stół, często zależy atmosfera i ogólny nastrój świątecznego stołu.
Instrukcja
1
Postaw na stole świeże kwiaty. Tworzą świąteczny nastrój. Umieść je w małej wazony na linii środkowej stołu tak, aby kwiaty nie przeszkadzały siedzącym przy stole i rozmawiać. Jeśli miejsce na to pozwala, należy umieścić po lewej stronie od każdego urządzenia małej вазочку z kilkoma małymi kwiatami. Udekorować wigilijny stół gałęziami świerku, sosny lub jałowca.
2
Postaw na stole świeczki dekoracyjne. Dobieramy je pod kolor naczyń lub obrus z serwetkami. Świece efektownie prezentują się w wysokich świeczniki, które mogą być ozdobione jedwabnymi wstążkami.
3
Należy pamiętać przy obsłudze kombinacje kolorów. Jeśli naczynia cętkowane, wybrać obrus i serwetki jednokolorowe. Przy одноцветном urządzonej сервизе można położyć jak monotonne obrus, jak i z rysunkami.
4
Należy pamiętać, że obrus wygląda наряднее, jeśli jej krawędzi zwisają równomiernie ze wszystkich stron na 20-25 cm, a kąty zamykają nogi stołu.
5
Obowiązkowy element świątecznego stołu – serwetki. Łyżka je od razu po umieszczeniu na pulpicie przyrządów. Złóż dowolny sposób serwetki („kopertą”, „stożek”, „trójkąt”, „lilią”) i umieść restauracji na talerzach.
6
Zastanów się nad wzorem samych potraw. Wszystkie produkty muszą komponować i łączyć smak i kolor: ciemno-czerwone sosy podawane do mięs, a białe do ryb.
7
Złóż sałatki nie w zwykłych салатниках, a w тарталетках lub użyj jako torebki „салатниц” połówki pomidorów. Do tego odetnij końcówki i usuń miąższ.
8
Kanapki lub sałatkę można udekorować oryginalnej motyl. Ugotować jajko na twardo (połówka którego będzie „ciałem” motyle), plasterki wędzonej kiełbasy lub śledzić wycięty ser – „skrzydełkami”, gałązki koperku – „wąsy”. Zrób „oczka” z czarnego pieprzu groszkiem, a „plecy” udekoruj plamki lub paski musztardy i ketchupu.
9
Zrób z warzyw dekoracji w postaci kwiatów. Gotowane i świeże warzywa do zimnych przekąsek i sałatek pokroić ukształtowanym nożem, zamieniając je w lilie, goździki, stokrotki. Weź mocno pomidor i odetnij bardzo ostrym nożem skórę drutu stalowego o szerokości 1,5 cm Przekręcić spirala najpierw mocno, potem jednak mocno w kształcie róży.
10
Udekoruj sałatkę z winogron гроздью. Do tego: na sałacie, którego szczyt jest smarowana majonezem, ułożyć z pomidorów groszku kiść, dodać listki z natki pietruszki.
11
Nie bój się eksperymentować. I najważniejsze – pamiętaj, że każdy błąd w przygotowaniu świątecznego stołu można pokonać i przekształcić w smak.
Należy zwrócić uwagę
Aby lniane serwetki trzymały kształt, należy je подкрахмалить.
Porada
Składanie serwetki w postaci pożądanego kształtu, należy dokładnie przymocować załamania. Tylko wtedy będą one zachowują pożądany kształt.
Kategoria:
Więcej