Witamina E chroni organizm przed szkodliwym działaniem toksyn, na przykład, od dymu papierosowego, a także przed uszkodzeniem komórek w procesie wewnętrznych procesów metabolicznych. Według szacunków naukowców, dzienna norma witaminy dla dzieci – od 5 do 10 mg, w zależności od wieku.
Trzeba
- – orzechowe, oliwa z oliwek, kukurydzy, olej słonecznikowy;
- – wątroba;
- – kiełki ziaren pszenicy;
- – orzechy.
Instrukcja
1
Wzbogać dietę dziecka produktami bogatymi w witaminę E. należy Pamiętać, że substancja ta jest bardzo wrażliwa na obróbce cieplnej, tlenu i światła. Podczas gotowania i smażenia produktów, a także podczas przechowywania w temperaturze pokojowej i przetwarzania zimnem, traci się do 50-55% witaminy E.
2
Dodaj łyżkę пророщенных nasion pszenicy na 200-300 gramów gotowej manny, płatków owsianych, kaszy gryczanej. Taki dodatek wzbogaci kasza witaminę E i sprawi, że jej smakuje. Umieścić posiekane, suszone, ale nie smażone orzechy, kasze, jogurty, polewy i słodkie sosy do блинчикам i оладьям.
3
Można zaproponować dziecku na śniadanie świeże jagody. Jednak jest w niej bardzo dużo witaminy E, w odległości 1,5 miligrama na pół szklanki jagód.
4
Dodaj masło orzechowe do блинчикам, тостам i wątrobą. Około 1 mg witaminy E w jedną łyżkę masła orzechowego zawiera. Najlepiej przygotować go samodzielnie, więc będzie pewność co do jakości.
5
Uzupełnianie sałatki warzywne sojowym, skrobi lub olejem słonecznikowym, oleje roślinne są bogate w witaminę E.
6
Gotować na parze kawałek łososia lub filetu wołowego wątróbki, jako dodatek świetnie sprawdzi się lekko отваренный szpinak lub parowe, brokuły. Wszystkie te produkty są bogate w witaminę E. Nie należy narażać warzywa obróbce cieplnej przez długi czas, wystarczy średnio 5-8 minut.
7
Spróbuj włączyć do diety dziecka запаренные otręby. Należy pamiętać, że oni mają specyficzny smak, który nie wszystkim się podoba.
8
Skonsultować się z lekarzem przed podaniem dziecku syntetyzowany witamina E, na przykład, w tabletkach. Dokładne zapotrzebowanie organizmu w witaminy nie jest określona. Może ona być różna w zależności od ilości i jakości tłuszczu zwierzęcego i roślinnego, które wykorzystuje dziecko, a także od ilości kwasu askorbinowego, żelaza, kwasu foliowego.
Kategoria:
Zdrowie dziecka