„Martini extra drei” – to na sucho, ale bez gorzkiego posmaku wermut bladego koloru. Charakteryzuje się świeżym owocowym aromatem z nutami cytryny, maliny i nutą irysa. Napój słynie z wyjątkowym smakiem. Cukru w nim tylko 2,8% zamiast standardowych 16%, a zawartość alkoholu na dwa stopnie więcej niż w innych вермутах.
Instrukcja
1
„Martini extra drei” można spożywać w czystej postaci, dodając do niego trochę wody lub lodu. Profesjonalnych degustatorów uważają, że tak smak wermutu objawia się pełniejsze.
2
Przed podaniem do stołu trzymaj butelkę w chłodnym miejscu. Lepiej pić martini, schłodzone do 10-15 stopni. Zbyt zimny lub ciepły napój traci swoje znakomite walory smakowe.
3
W czystej postaci „Martini extra drei”, nalewa do szklanki do whisky. Do koktajli lepiej korzystać słynny „trójkąt” kieliszek.
4
Ten znakomity napój alkoholowy pić powoli, małymi łykami, starając się распробовать wchodzące w jego skład, zioła i przyprawy.
5
Z Martini extra drei” tworzą różnego rodzaju koktajle. Za podstawę można kupić praktycznie każdy przepis. Z suchym вермутом świetnie komponuje się wszystko, co miesza się z innymi jego odmianami. W efekcie powstają koktajle z wysokim stopniem. Śmiało twórz prezentacje wermut z białym rumem, whisky czy gin. Z Martini extra drei” dobre takie krajowe napoje, jak wódka i koniak.
6
W naszym kraju koktajli na bazie martini wolą robić z sokiem. W zachodnich krajach suchej wermut – to jeden ze składników napojów alkoholowych napojów. Jako przykład można przytoczyć koktajl Trinity: 20 ml Martini Extra Dry, 20 ml Martini Rosso, 20 ml ginu.
7
Jako przekąski do martini używają twarda неострый ser, słone krakersy i orzechy. Suchy wermut często piją z zielonymi oliwkami, нанизанными na шпажку i opuszczonymi w szklankę z napojem. Klasyczna przekąska dla wytrawnego martini – cytryna. Do niego można również podawać pokrojone na kawałki owoce.
Kategoria:
Likiery i wermut