Kremowy likier – znakomity napój. Ma delikatny, przyjemny smak. Pić likiery podjęta w czystej postaci lub z dodatkiem kostek lodu, także są one używane do gotowania różnych koktajli alkoholowych.
Trzeba
- Koktajl B-52″:
- – 20 ml (1\3 część) likieru kawowego;
- – 20 ml (1\3 część) śmietankowego likieru;
- – 20 ml (1\3 część) likieru pomarańczowego.
- Na pudding koktajl:
- – banan;
- – 2 łyżeczki masła alkoholu;
- – 1 łyżeczka płynnego miodu;
- – 100 ml kwasów śmietany;
- – garść kostek lodu.
- Do masła koktajl:
- – 10 g masła likieru „Belize”;
- – 15 g wódki;
- – 15 g ciemnego „Creme de cacao”;
- – kilka kropli śmietany.
- Koktajl „Irlandzki mocca”:
- – 6 kostek mrożonego kawy;
- – 3 kulki mrożonego jogurtu kawowego;
- – 3 łyżki syropu kawowego;
- – 0,5 szklanki mleka;
- – 0,25 szklanki likieru śmietankowego.
Instrukcja
1
Podawać kremowy likier niechłodzących w końcu uroczystej kolacji lub obiadu, po drugie potraw i przed herbatą lub kawą. Wlać go w specjalne kieliszki do wina likierowe. Są one wykonane ze szkła lub kryształu i mogą mieć dowolny kształt: креманкообразными, na długich lub szerokich, приземистых, nogach. Najważniejsze – likier kieliszki o małej pojemności.
2
Pij kremowy likier małymi łykami, powoli.
3
Jeśli nie lubisz słodki smak likieru, łączyć go z kawą, herbatą, mlekiem, śmietaną, gorącą czekoladą. Aby uzyskać orzeźwiający napój, dodać jedną lub dwie łyżeczki masła alkoholu w czarnej kawy.
4
Jedz kremowy likier z deserami. Doskonale komponuje się z lodami i owoców: winogron, bananami, pomarańczami, jabłkami.
5
Złóż kremowy likier z lodem. Umieść w szklance dwa-trzy kostki lodu i wlać likier.
6
Użyj likiery kremowe do gotowania różnych koktajli. Dzięki gęstej konsystencji doskonale nadają się do warstw koktajli i wchodzą w skład popularnego „B-52”.
7
Do jego gotowania wlać do barku kieliszek likier kawowy. Następnie powoli i ostrożnie w наклоненному pod kątem ostrza noża lub tyłu specjalnej barze łyżki wlać kremowy likier. W ten sam sposób na masła wlać likier pomarańczowy. Warstwowe koktajle w zwyczaju pić jednym haustem.
8
Tradycyjnie przygotowany koktajl B-52″ można podpalić. Włóż słomkę do kieliszka i bardzo szybko (aż powierzchnia świeci) wypić koktajl.
9
Dodaj kremowy likier na napoje mieszane całkiem sporo, jako przyprawa. W takich koktajli zastępuje syrop.
10
Bananowy koktajl. Oczyścić i pokroić banana. Następnie dokładnie wymieszaj w blenderze razem z tłustymi śmietaną, miodem, kremowy likierem i kostkami lodu
11
Kremowy koktajl. Wstrząsnąć w shakerze 10 g masła likieru „Belize” z 15 g wódki i taką samą ilością ciemnego „Creme de cacao”, dodając kilka kropli śmietany.
12
Irlandzki mocca. Gotować czarną kawę, ostudzić, chochla do formy do lodu i zamrozić w zamrażarce. Ubić w blenderze sześć kostek kawy z trzema kulkami mrożonego jogurtu kawowego, trzema łyżkami likieru kawowego, pół szklanki mleka i jednej czwartej szklanki likieru śmietankowego.
13
Podawać drinki w wysokich kieliszkach ze słomką.
Należy zwrócić uwagę
Likiery kremowe nie w połączeniu z tonikiem i soków owocowych.
Porada
Jeśli w koktajlu „B-52” zastąpić likier pomarańczowy na likier Grand Marnier, uda koktajl „KGB”.
Przechowywać kremowy likier w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Kategoria:
Likiery i wermut