Czekoladowy likier – znakomity napój, który ma włókniste intensywny smak. Na jego podstawie przygotować różne koktajle, a także używane jako przyprawa w tonizujących i orzeźwiających napojów. Pić czekoladowy likier można i w czystej postaci.
Trzeba
- Dla laminatów koktajl „Negatyw”:
- – 20 ml likieru czekoladowego;
- – 20 ml śmietany.
- Dla laminatów likieru „Czekoladowy”:
- – 20 ml likieru czekoladowego;
- – 20 ml koniaku.
- Koktajl „Aleksander”:
- – 30 ml likieru czekoladowego;
- – 30 ml koniaku;
- – 30 ml śmietanki.
- Koktajl „Ariadna”:
- – 20 ml likieru czekoladowego;
- – 20 ml likieru miętowego;
- – 60 ml mleka.
Instrukcja
1
Podawać czekoladowy likier w końcu obiadu, po drugie potraw przed kawą i herbatą. Wlać likier niechłodzących w specjalne kieliszki do wina likierowe, których wartość 25-60 ml.
2
Smak czekoladowego likieru pikantny i dość słodki (dla amatora), jeśli do nich nie należysz, rozcieńczyć napój wodą lub pić z lodem. Włóż do szklanki lód i wlać likier, taki napój nazywa się „on the rocks”.
3
Łączyć alkohol z innymi alkoholami (wódką, brandy, gin, whisky). To pozwoli im słodsze i bardziej miękkie.
4
Mieszać i łączyć likier czekoladowy z lodami, gorącą czekoladą, kawą, mlekiem i śmietaną.
5
Wyślij czekoladowy likier z kawą, ciasteczkami, orzechowym na ciasto lub tort, a także ze świeżych owoców: pomarańczy, winogron i jabłek.
6
Przygotuj na bazie czekoladowego likieru różnorodne koktajle, które przyjęto podawać jako aperitif lub дижестива. Takie koktajle odróżnia szlachetny smak.
7
Dzięki specjalnej strukturze czekoladowy likier doskonale nadaje się do przygotowywania warstw koktajli. Wlać do wysokiej przezroczystej szklance z niewielką średnicą czekoladowy likier, wypełniając kieliszek na 13 objętości, a następnie powoli i bardzo ostrożnie przy pomocy pochylonej pod kątem ostrza noża lub specjalnej barze łyżki, dodać koniak. Warstwowy koktajl Czekoladowy” gotowy. Jeśli zastąpić brandy śmietaną, uda koktajl „Negatyw”. Nie należy mieszać warstwy w koktajlu i pić go jednym haustem.
8
Przygotuj na bazie czekoladowego likieru mieszane drinki „Aleksander” i „Ariadna”.
9
„Aleksander”. Wymieszać w shakerze koniak, likier czekoladowy i krem. Przecedzić do wysokiej szklanki.
10
„Ariadna”. Umieść w shaker kawałki lodu, dodaj w takich samych proporcjach czekolada i mięta likiery, wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do wysokiej szklanki szampana. Nie zapomnij o соломинке.
Należy zwrócić uwagę
Przechowywać czekoladowy likier należy w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.
Porada
Do przygotowania koktajli zaleca się stosować krem 20-35% tłuszczu.
Kategoria:
Likiery i wermut