Człowiekowi do życia potrzebne składniki odżywcze: białka, aminokwasy, моносахара itp. to Wszystko jest w produktach spożywczych, ale w skomplikowanym, малоусвояемом postaci. Aby komórki otrzymali niezbędne im substancje, żywność powinna być poddana podziału. To zadanie spełnia układ trawienny.
Trawienie to proces mechanicznego przetwarzania żywności i jej chemicznego rozkładu na rozpuszczalne, łatwo przyswajalne składniki odżywcze, które następnie są transportowane z krwią do komórek organizmu. A całokształt organów zaangażowanych w ten proces, nazywa się układem trawiennym. Jej jednostkami strukturalnymi są jelicie i gruczoły trawienne. Przewód kanał składa się z następujących działów: jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, grubego i jelita cienkiego. Drobne gruczoły trawienne zawarte w dużych ilościach w błonie śluzowej narządów biorących udział w przetwarzaniu żywności. A duże piersi, takie jak ślinowych, trzustki i wątroby znajdują się poza przewodu pokarmowego i na kanały emitują enzymatycznej soki w jego jamy. Soki gruczołów trawiennych zawierają enzymy, które katalizują ściśle określone reakcje: jedni grupy enzymów rozkładają białka, drugi – tłuszcze, trzecie – węglowodany.Układ pokarmowy w organizmie człowieka spełnia trzy funkcje: wydzielniczą, motoryczny i всасывательную.Wydzielnicze funkcja polega na chemicznej obróbce żywności, soków, które wytwarzają gruczoły trawienne. W wyniku węglowodany złożone, tłuszcze i białka są podzielone do prostych rozpuszczalne monomery, które mogą przenikać przez błony komórkowe.Ruchowa funkcja dokonuje się ze względu na perystaltykę (skrócenie mięśni gładkich ścian) przewodu pokarmowego. I to sprzyja procesowi mieszania żywności w trakcie jej przejść z jednego działu systemu na inny.Po procesie trawienia składników odżywczych należą do chłonki i krwi przez określone obszary błony śluzowej narządów przewodu pokarmowego. I w ten sposób odbywa się всасывательная funkcja.Tak jak organy trawienia i pokoju dla bezpośredniej obserwacji, dlatego zostały opracowane różne metody ich badania: rtg, diagnostyka USG, biopsja, techniki laboratoryjne, itp.
Kategoria:
Nauki przyrodnicze