Jak uzyskać skrobia

Zobacz skrobi w domowych warunkach nie jest trudne. Tym bardziej, że do tego celu nie jest wymagany jakiś specjalny ziemniaki, nadaje się każdy – mały, duży, подмороженный, подгнивший, zeszłoroczny. Z jednego wiadra przeznaczonego do przetwórstwa ziemniaków uzyskuje się średnio 1-1,5 kg skrobi.

Jak uzyskać skrobia

Trzeba

  • – ziemniaki;
  • – drobna tarka, wilk lub sokowirówka;
  • – wiadro;
  • – woda.

Instrukcja

1
Posortuj ziemniaki. Nasiona drobne, uszkodzone, nie nadające się do przechowywania bulw. Z nich można uzyskać dobrej jakości skrobi. Jeśli masz mało czasu, możesz nawet nie obierać ziemniaki, a po prostu dobrze spłukać go szczotką. Chociaż lepiej wyczyścić.
2
Umyć dokładnie przygotowane ziemniaki w zimnej wodzie. Oczyścić. Wytnij zepsute i uszkodzone miejsca. Jeszcze raz dokładnie umyć. Lekko osuszyć. Zetrzeć je na drobnej tarce, okresowo spłukując z niego wodą powstałą ziemniaków masę.
3
Jeśli u ciebie nie było pacy, to można pominąć ziemniaki przez maszynkę do mięsa lub sokowirówkę. Otrzymaną masę zalać wodą w stosunku 2:1.
4
Залитую wodą ziemniaków masę dobrze wymieszać. Pozwala przefiltrować przez drobne sito do mąki lub złożone dwa razy gazę. Pozostałe na sicie wir ponownie zalać wodą, wymieszać i pozwala przefiltrować. Powtórz tę procedurę kilka razy. Woda wypłukuje z ziemniaków, skrobi. Całą przefiltrowanej wody zbierać do wiadra i daj odstać. Po tym jak powstały krochmal osioł na dno, ostrożnie wylać wodę.
5
Крахмальную masę ponownie napełnić czystą wodą i pozostawić do odstać. Trzy godziny, odcedzić. Wykonaj to co najmniej trzy razy.
6
Gotowy krochmal wyciśnij i rozłożyć cienką warstwę do wyschnięcia. Suszyć można go po prostu na powietrzu lub w ciepłym piekarniku. Najważniejsze jest to, aby temperatura nie przekraczała 40 stopni. W tym przypadku zamiast suchego skrobi można przygotować budyń. Stopień suchości rozliczają w dotyku. Zrobić to na oko jest bardzo trudne, ponieważ skrobia w stanie wchłonąć dużą ilość wody, nie zmieniając przy tym swojego wyglądu.
7
Просушенный skrobia rozetrzyj lub прокатайте wałkiem, aby stał się kruchy. Domowy skrobia ma żółtawy kolor. Ale niech to nie przeszkadza.
logo
Kategoria:
Więcej

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.