Jak chronić blat przed przecięciami

Często bywa tak, że powierzchnia stołu kuchennego traci swój wygląd z powodu różnych zadrapań i skaleczeń. Aby zapobiec ich pojawienie się, w trakcie gotowania, należy wykonać pewne zasady.

Jak chronić blat przed przecięciami

Trzeba

  • – deski do krojenia;
  • – płynne środki do mycia blatów;
  • – miękkie gąbki do mycia;
  • – kawałek sklejki;
  • – ceraty;
  • – obrus;
  • – термоподставки;
  • – specjalny klej przed przecięciami mebli.

Instrukcja

1
Biorą pod uwagę cechy tego materiału, z którego wykonana jest twoja blat. Najbardziej powszechne jest płyta WIÓROWA (rzadziej – MDF), pokryte tworzywem sztucznym. Na drugim miejscu znajdują się wyroby z kamienia sztucznego – kompozytowego materiału, który posiada właściwości antybakteryjne. Następnie idą blaty pokryte ze stali nierdzewnej, szkła, pokryte płytkami ceramicznymi, a także wykonane z naturalnego kamienia lub drewna litego.
2
Używaj разделочными deskami podczas gotowania. Musi być co najmniej cztery: do mięs, ryb, warzyw i pieczywa. Uważaj, aby pracy nie wychodził poza granice cięcia deski.
3
Nie rzućcie noże i inny kuchnia narzędzie na blacie. Należy je przechowywać w specjalnie do tego wyznaczonych miejscach.
4
Przy użyciu ręcznych maszynek do mięsa i innych urządzeń posiadających złącze gwintowane mocowanie, ułożyć między materiałem przyrządem i stołem cienka deska do krojenia lub miękki gumowy dywanik.
5
Nie należy używać ściernych środków czyszczących, środki do powierzchni blatu. Są scrabble i uszkadzają lakier i farbę. Do czyszczenia blatu od zanieczyszczeń należy stosować środków.
6
Z „narzędzi” do mycia blatów wybieraj miękkie gąbki, jeśli zanieczyszczenie jest zbyt silny – należy używać szorstkich gąbek, ale w żadnym wypadku nie metalowe, siatki i inne narzędzia scarring.
7
Podczas gotowania należy używać obrus lub ceratą, aby chronić blat przed przecięciami.
8
Zdejmij dokładne wymiary blatu i kończyć prostokąt lub kwadrat dokładnie takich rozmiarach z cienkiej sklejki. Można go umieścić z góry na powierzchni stołu podczas gotowania.
9
Nie należy stawiać na blacie gorące garnki. Używaj specjalnych термоподставками.
10
Nie należy stosować różne metalowe podstawki pod garnki, które są w stanie zarysować blat.
11
Aby usunąć silne cięcia na blacie, skorzystaj specjalnym klejem, odpowiedni kolor mebli kuchennych. Można je kupić w specjalistycznych sklepach. Klejem wypełniają uszkodzone miejsca, w razie potrzeby, polerowanie i meble wygląda jak nowa.
logo
Article Categories:
Kuchnia

Comments are closed.